About This Project

U Savremenoj galeriji Subotica / SGSU će u petak, 27. oktobra u 19.00 biti otvorena izložba Mehanizmi ceremonije beogradskog umetničkog kolektiva Karkatag.

Izložbom Mehanizmi ceremonije Karkatag će se prvi put predstaviti subotičkoj publici. Na izložbi će biti predstavljene tri mehaničke interaktivne instalacije. Segmenti instalacije The Machine, koja je bila premijerno postavljena u Barbiken centru u Londonu, biće prvi put predstavljeni u Srbiji tako da će solo artefakt ove instalacije biti i na izložbi u Subotici.

Karkatag je umetnički kolektiv iz Beograda formiran 2009. godine. Funkcioniše u polju interaktivne umetnosti i novih medija, na granici sa performativnim.
Radovi Karkataga su najčešće svojevrsne mašine, obično većih razmera, koje izložene ili podmetnute na korišćenje, dovode publiku u situaciju da postane aktivni učesnik, performer, a događaj koji se generiše kroz njihov rad/upotrebu predstavlja neodvojivi i suštinski deo samog ostvarenja.

Od 2012. godine, stalnu postavku Karkatag Kolektiva čine tri člana: Ana Dimitrijević, Aleksandar Popović i Marko Dimitrijević.
Karkatag je dosad učestvovao u brojnim izložbama, festivalima, performansima u Nemačkoj, Engleskoj, Austriji, Poljskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj, Crnoj Gori i u više gradova Srbije. Karkatag kao deo Nacionalne selekcije osvaja Zlatnu medalju za pokretanje dijaloga na Praškom kvadrijenalu 2015. Takođe, 2015. osvaja Nagradu za razvoj britanskog programa Gone in 20 Minutes za nove i hrabre umetničke projekte na otvorenom. Iste godine osvaja i prestižnu The Oxford Samuel Beckett Theatre Trust nagradu i produkciju u Barbiken centru u Londonu za 2016. u kolaboraciji sa britanskom grupom Collectif and then…
Karkatag od 2010. vodi rezidencijalni prostor u Svilajncu, a od 2015. pokreće otvorenu radionicu Praksa mejkerspejs Beograd u Magacinu u Kraljevića Marka.
Karkatag je deo Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

Izložbu će otvoriti Jasmina Jovančić Vidaković, kustoskinja pedagog SGSU.

Srdačno Vas očekujemo

Várjuk szeretettel

Category
Najave