About This Project

Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti

Gabor Demeter (Dömötör Gábor) – crteži

Željko Vukelić – fotografije

U okviru programa proslave Dana grada u Savremenoj galeriji Subotica će 31. avgusta 2018. u 19 časova biti otvorena izložba crteža i fotografija Gabora Demetera i Željka Vukelića pod nazivom “Subotičke fasade: crteži i fotografije u ogledalu prošlosti“. Ovi autori su značajni deo svojih karijera posvetili  očuvanju kulturne baštine našeg grada radeći u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici. Izložba tematizuje subotičke fasade iz perspektive arhitekte i fotografa reflektujući istoriju našeg grada u savremenom trenutku. Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković.

Na otvaranju izložbe gostima će se obratiti Arpad Blaško, v.d. direktora Savremene galerije Subotica a izložbu će otvoriti Miroslava Babić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i dr Leda Šiling, direktorka Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.

 

Gabor Demeter / Dömötör Gábor

Rođen 2. marta 1957. godine u Subotici (SFRJ). Završio gimnaziju “Moša Pijade” u Subotici, diplomirao  na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1984. godine, kao diplomirani inženjer arhitekture (dia) – projektant.

2003. položio konzervatorski stručni ispit. 2011. godine upisao doktorske studije (PhD) u Školi za doktorske studije Marcell Breuer na Univerzitetu u Pečuju, Mađarska.

Sedamnaest godina je radio u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica na očuvanju graditeljskog nasleđa u teoriji i praksi. Do 2015. god. bio je član Izvršnog odbora Nacionalnog komiteta ICOMOS Srbije. Od 2013. godine nalazi se u penziji i između ostalog bavi se i likovnim stvaralaštvom, koje se nalazi na međi arhitektonskog i likovnog izražavanja.

Željko Vukelić

Rođen je 1967. u Kruševcu a od 1983. živi u Subotici

Srednju tehničku školu završio je u Subotici a nešto kasnije pri udruženu fotografa USUF Srbije u Beogradu, završio je i prvi stepen za zvanje fotograf

Od 1996. do 2018. zaposlen u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici na radnom mestu fotografa. U okviru Zavoda radio je fotografije i dizajn za mnoge izložbe, brošure i knjige.

U okviru fotografske  sekcije Društva konzervatora Srbije učestvovao u brojnim zajedničkim izložbama a fotografije su mu objavljene i u knjizi “Kulturno nasleđe pod zaštitom u Srbiji” pod pokroviteljstvom UNESCO-a koja je izdata na 5 jezika.

Za  NVO  MNEMOZINE radio fotografije kulturnih dobara na teritoriji  Kosova i Metohije. 2004. godine nakon devastiranja crkava na Kosovu učestvovao u evidentiranju stanja sakralnih objekata na teritoriji Kosova za potrebe Republičkog zavoda za zaštitu spomenika.

Kao profesionalni fotograf od 1995 do danas, radio na mnogim projektima: knjige, publikacije, prezentacije, katalozi, kalendari, izložbe, internet prezentacije,…

Srdačno Vas očekujemo J

Várjuk szeretettel J

Category
Najave