Kalendar dešavanja

Loading Događaje

Razgovor sa umetnicom i promocija kataloga: Tanja Ostojić

Park Ferenca Rajhla 5
oktobar 12 @ 18:00 - 19:00

TANJA OSTOJIĆ: ŽENSKO ZDRAVLJE, POLITIKE TELA, RAD, SEKSUALNOST, MENOPAUZA, TRANSFORMACIJE I STARENJE

Razgovor sa umetnicom i promocija kataloga: Tanja Ostojić
Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.
subota, 12. oktobar 2024, 18 časova
Moderatorka večeri: Nela Tonković, kustoskinja izložbe 

Izložbu Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje umetnice Tanje Ostojić ćemo zatvoriti razgovorom sa umetnicom.

Tanja Ostojić kroz čitav svoj višedecenijski rad pokreće značajne teme od kojih se mnoge vezuju za pitanja ženske emancipacije, pozicije žene u sistemu umetnosti i razumevanja važnosti empatije. Izložba Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje zahvata onaj deo njenog opusa fokusiran najpre na te skoro potisnute, a vitalno važne teme u životu žene. Razmatrajući ih iz pozicije političnosti, rad Tanje Ostojić snažno prenosi poruku o međuzavisnosti stanja ženskog tela i zdravlja i odnosa koji prema njima tokom života izgrađuje sama žena, ali i žena pod uticajem društvene zajednice. Jedan od osnovnih ciljeva ove izložbe je upućivanje pogleda javnosti na osetljive fenomene čijim se manifestacijama rad Tanje Ostojić bavi, kao i osnaživanje žena u procesu razvoja svesti o važnosti sopstvenih života, sopstvenih odluka i zdravlja. 

O ovim i drugim temama sa umetnicom će razgovarati Nela Tonković, kustoskinja izložbe.

U okviru razgovora biće prikazan i katalog izložbe sa tekstom “Vrhunac senzualnosti: Sveobuhvatni feminizam Tanje Ostojić” prof. dr Jasmine Tumbas.

Biografija umetnice: 

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, jugoslovenskog porekla, koja živi i radi u Berlinu. Ona je međunarodno priznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane umetnosti, te umetnosti u javnom prostoru. Od 1994. godine razvija istraživačke, performativne umetničke projekte koji se bave pitanjima rodne politike, feminizma, migracija, raseljavanja, rada i etičke participacije. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejskim kolekcijama, i izlagani su širom sveta, između ostalog: u Bruklinskom muzeju u Njujorku, na Venecijanskom Bijenalu (2001, 2011, 2024. godine), kao i na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji.

Sve vas sa radošću očekujemo 

Detalji

Datum: oktobar 12
Vreme: 18:00 - 19:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator