Kalendar dešavanja

Loading Događaje

BOROŠ 90

Park Ferenca Rajhla 5
februar 24 @ 17:00 - 18:00
  • Ovaj događaj je prošao.

BOROŠ 90

U Savremenoj galeriji Subotica će u subotu, 24. februara 2024. u 17 časova biti otvorena izložba BOROŠ 90.

U godini kada Rajhlova palata proslavlja 120. godišnjicu postojanja, subotičkoj publici poklanjamo samostalnu izložbu Đerđa Boroša koja takođe proslavlja jedan značajan jubilej, 90. rođendan umetnika.

Boroš je obeležio kulturni a posebno likovni život našeg grada i jugoslovenskog kulturnog prostora kao slikar, grafičar, dizajner, likovni pedagog i organizator brojnih likovnih manifestacija.

Na ovoj izložbi će se predstaviti svojim novim slikama i izborom iz bogatog opusa Ex librisa.

 

Đerđ Boroš je rođen je 24.februara 1934. u Subotici.

Upisao je Višu pedagošku školu u Beogradu i studirao slikarstvo u klasi profesora Ante Abramovića. Diplomirao je 1955.godine i od te godine neprekidno radi kao likovni pedagog u Osnovnoj školi  „Jovan Mikić” do penzionisanja 1997. god. Pored pedagoškog rada aktivno radi kao slikar-grafičar. Sa subotičkim slikarima prvi put izlaže 1962. godine. Član je UPIDIV-a od 1979. godine. Aktivno učestvuje u kulturnom životu Subotice. Ima više od 20 samostalnih izložbi. Izlagao je na više od 100 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovao je na brojnim umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

U svom umetničkom radu dugom skoro punih šezdeset godina Đerđ Boroš se bavio grafikom u svim njenim vidovima – od različitih oblika grafičkog dizajna i primenjene grafike do umetničke grafike klasičnih tehnika. U poslednje vreme neguje grafičku tehniku malih formata „Ex libris”.

Kao grafički dizajner dugi niz godina radio je za „Narodno pozorište” u Subotici, „Dečje pozorište” u Subotici i za pozorište „Boško Buha” u Beogradu.

Pozorišne plakate je dizajnirao i realizovao u grafičkoj tehnici sitoštampe.

Za svoj pedagoški rad sa učenicima i umetnički rad više puta je nagrađivan.

 

Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Sve vas srdačno očekujemo 😊

Detalji

Datum: februar 24
Vreme: 17:00 - 18:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator