Kalendar dešavanja

Loading Događaje

BRANKO MILISKOVIĆ: ARTEFAKTI

Park Ferenca Rajhla 5
mart 24, 2023 @ 18:00 - 19:00
  • Ovaj događaj je prošao.

Datum i vreme otvaranja: 24. mart 2023, 18.00

Trajanje izložbe: 24. mart – 6. maj 2023.

Kustoskinja izložbe: Tamara Kucor, SGSU

Izložbu prati katalog sa tekstom Radonje Leposavića i Snežane Ristić. 

Branko Milisković je jedan od najistaknutijih performans umetnika u Srbiji. Miliskovićev umetnički rad posvećen živom performansu u trajanju.

Umetnost performansa je oblik umetnosti koji koristi telo i postupke umetnika kao medij izražavanja. Najčešće je jednokratni događaj koji postoji samo u trenutku kada se izvodi. Izložba “Artefakti” Branka Miliskovića prikazuje dokumentaciju i artefakte koji nastaju pre, za vreme i ostaju nakon performansa kao efemerne umetnosti. Na postavci će biti izloženi odabrani dokumenti, fotografije, videa, zvuk, tekstovi i predmeti koji govore o tome koliko je kompleksan put umetnika do realizovanja performansa, kao i šta ostaje “opipljivo” nakon što je izveden.

IZ TEKSTA KATALOGA (RADIOFONSKO DELO U PISANOJ FORMI)

Dvadeset četiri godine od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore), u gradu u kojem je jednog davnog 27. marta (1928) rođen pisac Filosofije palanke (Radomir Konstantinović), a sedam godina posle i onaj drugi koji je otvorio Grobnicu za Borisa Davidoviča (Danilo Kiš), dakle u tom gradu za koji kažu da je kroz istoriju imao dve stotine imena, u Subotici, Szabadki, Subatici… u maštovitoj secesijskoj Palati Rajhl (1904), inspirisanoj mađarskim nacionalnim stilom, u Savremenoj galeriji Subotica umetnik performansa Branko Milisković izlaže svoje Artefakte. Ono što prethodi performansima i ono što ostane posle njih.

… ja to zaista vidim kao neku… dobro izgledajuću arhivu… neki proces kroz koji publika prolazi da bi prosto videla to… a opet ne želim da napravim retrospektivu ili neku hronologiju nečega…

Od samog početka Milisković je na čistini, na vetrometini, sam, bez zaklona, pod kišom, pogledima… Ali je uvek skockan do maksimuma. Ne znamo nijednog umetnika koji doslednije i celovitije na sebi primenjuje princip sopstvenog total-dizajna.

… meni se ispostavilo da gotovo bez ostatka realizujem vizije koje već imam u glavi… ali je to postignuto ovim artefaktima… svim tim iscimavanjima, uslovljavanjima… često ucenjivačkim mejlovima… neko ucenjivanje je moralo da se dogodi da bi se određene stvari iskukale…

BIOGRAFIJA UMETNIKA

Branko Milisković  (1982) rođen u Beogradu, Ex Jugoslavija. Studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za skulpturu. Bachelor studije nastavio je na Kraljevskoj akademiji umetnosti i dizajna, KABK u Hagu, Holandija i diplomirao na odseku vizuelnih umetnosti. Master diplomu je stekao na Hochschule für Bildende Künste u Hamburgu na odseku za proširene medije. Branko Milisković radi na polju živog performansa, fotografije, zvuka, teksta i videa. Prvu samostalnu izložbu pod nazivom ‘’ATTENTION! HERE I AM’’ (Pažnja! Ovde sam) imao je u Galeriji 12HUB u Beogradu, novembra 2014. godine. Svoje performanse izvodio je na prestižnim internacionalnim i domaćim festivalima, izložbama i umetničkim rezidencijama među kojima su Reims Scenes d’Europe 2015, Rems, Francuska; Galerie Metropolis, Pariz 2014, CSW/CoCA, Torun, G12HUB, Beograd, solo produkcije u Kampnagel teatru, Hamburg, Les Halles, Brisel 2011-2014, Festival filma Utreht i Roterdam 2009, Kaai studio, Brisel 2016, CIRCA art actuel, Montreal 2017, Live Art Development Agency LADA, London, 57. Oktobarski salon, Beograd 2018, YFV festival, Sijetl, USA 2018; Srpski kulturni centar, Pariz; The Tank, Njujork; Bioskop Balkan, Beograd 2019, Podroom galerija, Kulturni centar Beograd; Centar za kulturnu dekontaminaciju, Beograd, Srbija; Das Planetarium, Grac, Austrija; Goethe-Institut Beograd itd. Njegov rad je uvršten u knjizi ‘Performance Art in Eastern Europe since 1960’ – Dr. Amy Bryzgel, kao i ‘Situating Populist Politics: Arts & Media Nexus’, Milena Dragićević Šešić i Mirjana Nikolić, 2019. Branko Milisković živi u Beogradu, a svoje performanse, predavanja kao i izložbe imao je u Italiji, Nemačkoj, Belgiji, Srbiji, Bugarskoj, Poljskoj, Izraelu, Rusiji, Holandiji, Švajcarskoj, Finskoj, Norveškoj, Singapuru, Indoneziji, Velikoj Britaniji, Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Detalji

Datum: mart 24, 2023
Vreme: 18:00 - 19:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator