Kalendar dešavanja

Loading Događaje

Goran Dragaš, Zorica Milisavljević, Selman Trtovac: NEVIDLJIVI TERET: UMETNIČKI DIJALOG O TRANSGENERACIJSKOJ TRAUMI

Park Ferenca Rajhla 5
jun 8 @ 19:00 - 20:00
  • Ovaj događaj je prošao.

NEVIDLJIVI TERET: UMETNIČKI DIJALOG O TRANSGENERACIJSKOJ TRAUMI
autori: Goran Dragaš, Zorica Milisavljević, Selman Trtovac

kustoskinja: Nela Tonković

otvaranje izložbe: subota, 8. jun, 19 časova
trajanje izložbe: 8. jun17. jul 2024.

O izložbi: 

Transgeneracijsko prenošenje traume, kao složen fenomen, ima dubok uticaj na pojedince i na društvo. Svakodnevica nas podseća na brojne probleme, koji svoja ishodišta imaju u neprerađenoj traumi i koji opterećuju i lične i društvene odnose. Razumevanje puteva, uzroka i posledica, transgeneracijskog prenošenja traume presudno je za suočavanje s tim opterećenjima i za rad na isceljenju.
Izložba Nevidljivi teret: Umetnički dijalog o transgeneracijskoj traumi posetiocima predstavlja rad troje vizuelnih umetnika koji kroz svoje delovanje pokreću pitanja transgeneracijskog prenošenja traume: Goran Dragaš u mediju slike, Zorica Milisavljević kroz fotografije i audioinstalacije, Selman Trtovac putem crteža i objekata. Njihova različita istraživanja fokusiraju umetnost kao uporišnu tačku za mogućnost razgovora o traumi i za njeno prevazilaženje. 

SELMAN TRTOVAC

rođen 1970. u Zadru, SFR Jugoslavija.

Od 1990. do 1993. godine je studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U vajarsku klasu Klausa Rinkea na Umetničkoj akademiji u Diseldorfu prešao je 1993, gdje je 1997. godine proglašen za studenta majstora. Član Internacionalnog umetničkog gremijuma je postao 2003. godine. Kreator i suosnivač Nezavisne umetničke asocijacije Treći Beograd i Istraživačke stanice za savremenu umetnost Perpetuum Mobile. Doktorirao je 2012. godine na odseku za skulpturu Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao na mnogobrojnim grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi su u mnogim privatnim i javnim kolekcijama, između ostalih i u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Novom Sadu i u kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Augsburgu Živi i radi u Beogradu.

GORAN DRAGAŠ

Rođen 1972. u Sisku, Republika Hrvatska.
Studirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, smer slikarstvo. Diplomirao 2005. godine na slikarskom odseku. Član ULUS-a od 2006. godine. Završio postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, 2009. godine smer grafika. Na likovnoj sceni prisutan od 2004. godine.
Izlaže u zemlji i inostranstvu, a radovi mu se nalaze u kolekciji Muzeja grada Beograda, Telenor kolekciji, Bitef-Politikina nagrada, Benetton kolekciji i brojnim privatnim kolekcijama. 2015. godine ulazi u uži izbor za Politikinu nagradu. Jedan je od osnivača i član Umetničke asocijacije Prototip. U okviru asocijacije organizovao je rezidencijalne boravke, radionice, gostovanja, izložbe i predavanja stranih umetnika i kustosa.
Kao samostalni umetnik živi i radi u Beogradu.
Učestvovao na brojnim izložbama i radionicama u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Poljskoj i Italiji. 

ZORICA MILISAVLJEVIĆ

(1967, Sremska Mitrovica) studirala je na Kunsthochschule Weissensee u Berlinu (1987-1989) a diplomirala na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu (1992). Bila je idejni tvorac, mentorka (2010-2017) i jedna od osnivačica samoorganizovanog umetničko-aktivističkog kolektiva Gradska Gerila, kao i aktuelnog umetničkog kolektiva Društvo udružene odgovornosti osnovanog 2020. godine. Kroz ovakve projekte istražuje promenljivost procesa udruživanja, funkcionalnosti i održivosti samoorganizovanih umetničkih kolektiva i njihovog uticaja na društvo u kome nastaju. U individualnoj umetničkoj praksi istražuje poeziju svakodnevice, slučajnost, prolaznost i kolaborativno stvaranje poezije u interakciji sa ljudima i veštačkom inteligencijom. Od 1996. godine zaposlena je u Goethe-Institutu kao koordinatorka kulture sa akcentom na dugoročnim i eksperimentalnim formatima programa koju omogućuju prostor udruživanja samoorganizovanih umetničkih kolektiva u okviru institucije u kojoj radi. 

Živi i radi u Beogradu.

Sve vas srdačno očekujemo

Detalji

Datum: jun 8
Vreme: 19:00 - 20:00
Događaj kategorijadogađaji, Galerija

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator