Kalendar dešavanja

Loading Događaje

Otvaranje izložbe | Marko Crnobrnja: Ja hoću Ja mogu Ja znam

Park Ferenca Rajhla 5
septembar 29, 2023 @ 19:00 - 20:00
  • Ovaj događaj je prošao.

Otvaranje izložbe

Marko Crnobrnja: Ja hoću Ja mogu Ja znam

Svet skulptura Marka Crnobrnje počiva na prikazivanju procesa odrastanja i sazrevanja. Junaci njegovih dela – deca, podjednako kao i odrasli – stavljeni su u situacije u kojima su se mogli naći ili će se izvesno i naći u životu. Niz prizora koji ilustruju čitav spektar suočavanja sa dilemama, zahtevnostima, radostima ili čistim ushićenjem odrastanja podstiče na aktiviranje ličnih sećanja i čini svet detinjstva zajedničkim i poznatim mestom.

Važan element Crnobrnjinih skulptura je upotreba tradicionalnih skulptorskih materijala, organskih i toplih, poput drveta i terakote. Izvodeći dela svojom rukom i veštinom vrhunskog poznavaoca prirode medija kojim se bavi, Marko Crnobrnja svrstava se u red onih savremenih umetnika čiji rad svedoči o jedinstvu zamisli i prizora, odnosno ideje i njene realizacije.

  • kustoskinja izložbe: Nela Tonković
  • izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Subotica, North Engineering d. o. o.

 

Biografija autora:

Marko Crnobrnja (1978, Obrenovac) diplomirao je vajarstvo 2005. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mrđana Bajića. Radio je kao profesor u Srednjoj umetničkoj školi „Tehnoart“, zatim kao docent na Fakultetu za umetnost i dizajn „Džon Nezbit“ u Beogradu. Od 2017. godine je umetnički saradnik na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUS-a od 2005. godine.

Samostalno je izlagao u Beogradu (Likovna galerija Kulturnog centra Beograda, Galerija Novembar, Galerija Muzeja Cepter, Bioskop „Balkan“, Galerija 73, Arte galerija, Galerija Zvono), Kikindi (Narodni muzej), Sirogojnu (Muzej na otvorenom „Staro selo“), Kragujevcu (Galerija RIMA), Pančevu (Galerija savremene umetnosti), Cirihu (Galerija Talberg, Švajcarska), Ljubljani (Artevida galerija, Slovenija), Beču (Siemens Art_Lab Gallery, Austrija). Njegova dela selektovana su za grupne izložbe u Srbiji, Austriji i Turskoj.

Od 2009. godine dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima se izdvaja Prva nagrada Konkursa za zvanični suvenir Republike Srbije na Shangai Expo 2010.

Njegova dela nalaze se u kolekcijama Pedagoškog muzeja u Beogradu, Savremene galerije Zrenjanin, Savremene galerije u Nišu, Savremene galerije u Smederevu, Narodnog muzeja u Vranju, Kulturnom centru Obrenovca, Muzeja Zepter, Arte galerije, Galerije RIMA, Galerije Hilger (Beč, Autrija), Galerije Talberg (Cirih, Švajcarska). Autor je dve skulpture realizovane u javnom prostoru: u Kragujevcu i Šapcu.

Detalji

Datum: septembar 29, 2023
Vreme: 19:00 - 20:00

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator