Kalendar dešavanja

Loading Događaje

Tragovi egzistencije: Subscript

Park Ferenca Rajhla 5
avgust 31, 2023 @ 19:00 - 20:00
  • Ovaj događaj je prošao.

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 31. avgusta 2023. u 19 časova biti otvorena izložba Tragovi egzistencije: Subscriptumetnika Gorana Despotovskog.

Na sceni savremene vizuelne umetnosti u Srbiji, Goran Despotovski prepoznat je kao stvaralac „celokupno posvećen umetnosti“. Njegov višemedijski izraz motivisan je težnjom za kontinuitetom i istrajnošću u umetnosti, kako bi formirao odgovor na pitanje vremena u kojem živimo. 

Izložba Tragovi egzistencije: Subscript progovara o čoveku kao „istrošenom biću“. Instalacije, interaktivna dela i objekti bave se čovekovom mentalnom i fizičkom istrošenošću koja svoje korene ima u umnožavanju nametnutih otežavajućih okolnosti života. Ta represivna stanja primoravaju čoveka da se svrsta u red depersonalizovanih, dehumanizovanih i bezličnih jedinki koje je moguće posmatrati samo kao masu. Dela prikazana na izložbi Tragovi egzistencije: Subscript opredmećuju opšte osećanje manjka istinskog života.

Od instalacije Selekcija (2013), koja predstavlja obezličenu masu ljudi u muškim odelima, zaustavljenu u bezidejnom i nejasnom stanju, preko novijih dela poput Rodnog svedočenja (2021) koje, simulirajući prikaz ženskog hora u formi grupe lutki, dopušta posmatraču da u rad upiše sopstvena značenja, sve do interaktivnih video radova (Plank, 2022) i najnovijih instalacija (Ljuljaška, 2023), Goran Despotovski stvara jasnu sliku čoveka koji, umesto života, traje u „neživotu“, koji je, umesto da razvije sopstveni identitet, sveden na puku masu. Umetnik na taj način preispituje vrednosti vremena koje je proizvelo ovakav savremeni svet.

 

***

BIOGRAFIJA AUTORA

Goran Despotovski (Vršac, 1972) diplomirao je na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu (1995), a zatim je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu završio osnovne akademske (1999), potom magistarske studije slikarstva (2003) i stekao zvanje doktora umetnosti u oblasti likovnih umetnosti (2018). Od 2004. zaposlen je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u statusu redovnog profesora od 2019. godine. Predsednik je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (od 2017). 

Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Somboru, Pančevu, Beogradu, Smederevu, Nišu, Kraljevu, Zrenjaninu, Vršcu (Srbija), Osijeku (Hrvatska), Ljubljani (Slovenija), Temišvaru (Rumunija). Učestvovao je na kolektivnim izložbama u Beogradu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Zrenjaninu, Somboru, Kraljevu, Vršcu, Subotici (Srbija), Temišvaru (Rumunija), Dortmundu, Karlsrueu, Flenzburgu (Nemačka), Sofiji (Bugarska), Holabrunu, Beču, Gracu (Austrija), Skoplju (Makedonija), Parizu (Francuska), Tajčungu (Tajvan), Budimpešti, Pečuju (Mađarska), Torontu (Kanada).

Njegova dela nalaze se u javnim i privatnim zbirkama: Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Galerije savremene likovne umetnosti Niš, Savremene galerije Zrenjanin, Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Kolekcije Imago Mundi. 

Izložba u Savremenoj galeriji Subotica njegova je 66. samostalna izložba.

 

Kustoskinja izložbe: Nela Tonković

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Subotica, North Engineering d. o. o. 

Izložba će biti otvorena do 30. septembra 2023. 

Srdačno Vas očekujemo

Detalji

Datum: avgust 31, 2023
Vreme: 19:00 - 20:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator