Kalendar dešavanja

Loading Događaje

TRAGOVI SAVREMENOSTI: 60 GODINA PUTOVANJA KROZ UMETNOST

Park Ferenca Rajhla 5
april 28, 2022 @ 18:00 - 20:00
  • Ovaj događaj je prošao.

Vreme i mesto otvaranja:

četvrtak, 28. april, 18 časova; Galerija Savremene galerije Subotica

O izložbi:

Pre tačno 60 godina, 1962, sa radom je počela gradska galerijska ustanova, tada pod nazivom Likovni susret – Palić. Od tada do danas, ustanova je promenila nekoliko prostora i nekoliko naziva (danas: Savremena galerija Subotica), ali je njena misija ostala ista: da pažljivo prati, proučava, kolekcioniše i izlaže umetnost svog vremena. Zapravo, njen osnovni zadatak je bio da kroz sve te aktivnosti publici prenosi vrednosti umetnosti koja se stvara danas i da zajedno sa njom traga za novim znanjima.

Na samom početku rada Savremene galerije Subotica ustanovljena je i njena kolekcija, u kojoj su formirane četiri zbirke: slikarstva, grafike i crteža, keramike i skulpture, i novih medija. U svim tim zbirkama čuva se oko 1.500 umetničkih delabrojnih autora.

Izložba Tragovi prošlosti: 60 godina putovanja kroz umetnost predstavlja publici samo mali deo onoga što je u kolekciji Savremene galerije Subotica sačuvano kao vrhunska vrednost umetnosti jednog vremena. Na izložbi će biti prikazana dela Jožefa Ača, Milana Konjovića, Pala Petrika, Slavka Matkovića, Balinta Sombatija, Verbumprograma, Ferenca Mauriča, Stojana Ćelića, Julija Knifera, Olje Ivanjicki, Saše Tkačenka, Maje Rakočević Cvijanov, Nikole Džafa…

Izložbu je priredio kustoski tim Savremene galerije Subotica.

Detalji

Datum: april 28, 2022
Vreme: 18:00 - 20:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator