TANJA OSTOJIĆ: Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje

TANJA OSTOJIĆ: Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje

Otvaranje izložbe: subota, 31. avgust 2024, 17 časova
Savremena galerija Subotica
Park Ferenca Rajhla 5

 

Autorka izložbe: Tanja Ostojić
Autorka teksta u katalogu: prof. dr Jasmina Tumbas
In-house kustoskinja: Nela Tonković
Vreme trajanja izložbe: 31. avgust12. oktobar 2024.

Otvaranje izložbe biće održano u formi vođenja kroz izložbu u kojem će učestvovati Tanja Ostojić i Nela Tonković.

 

O izložbi:

Tanja Ostojić kroz čitav svoj višedecenijski rad pokreće značajne teme od kojih se mnoge vezuju za pitanja ženske emancipacije, pozicije žene u sistemu umetnosti i razumevanja važnosti empatije. Izložba Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje zahvata onaj deo njenog opusa fokusiran najpre na te skoro potisnute, a vitalno važne teme u životu žene. Razmatrajući ih iz pozicije političnosti, rad Tanje Ostojić snažno prenosi poruku o međuzavisnosti stanja ženskog tela i zdravlja i odnosa koji prema njima tokom života izgrađuje sama žena, ali i žena pod uticajem društvene zajednice. Jedan od osnovnih ciljeva ove izložbe je upućivanje pogleda javnosti na osetljive fenomene čijim se manifestacijama rad Tanje Ostojić bavi, kao i osnaživanje žena u procesu razvoja svesti o važnosti sopstvenih života, sopstvenih odluka i zdravlja.

Izložba se sastoji od odabranih radova Tanje Ostojić, realizovanih u medijima: skulpture, reljefa, crteža, veza, videa, uz objekte, fotografije i instalacije nastale u periodu od 1992. do 2024. godine. Publika će imati priliku da sagleda različite načine razrade tema kojima se autorka bavi(la) u različitim fazama svog života i kreativnog rada, kroz dijalog između radova. Po prvi put će biti prikazana serija radova Masturbacija, fotografije iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, i dovedena u dijalog sa istoimenom skulpturom i reljefom, koji nisu izlagani van svoje matične zbirke (kolekcije Muzeja „Terra“), a tu su i objekti i radovi u tekstilu i na papiru, koji ispituju vezu između telesnog oporavka i duha, načinjeni posebno za ovu izložbu. Individualni i kolektivni radovi na tekstilu nastali tokom radionice koju je tokom juna ove godine Tanja Ostojić održala u Savremenoj galeriji Subotica i na Paliću, istražujući, i koristeći se metodom osvajanja novog znanja o menopauzi, putem kolaborativnog kreativnog rada sa višegeneracijskom grupom žena, biće takođe prvi put predstavljeni publici. U tri poslednje izložbene sale, odigraće se zanimljiv dijalog između nekih od pionirskih radova Tanje Ostojić, koji razmatraju teme insitucionalne kritike, roda i klase, kao i istorijskog pritiska ženskih rodnih uloga u privatnom i profesionalnom kontekstu. Video instalacija „Biću Vaš anđeo“, nastala kao rezultat performansa  tokom svečanog otvaranja Venecijankog bijenala 2001, biće prvi put prikazana u dijalogu sa back stage fotografijama „anđela”. A dijalogom između serije fotografija Biti princeza (1998) i Kvir kuratorsko pozicioniranje (2003) razmatraju se i nebinarne pozicije koje su u njenom opusu izuzetno rano tematizovane.

Većina radova na izložbi Tanja Ostojić: Politike ženskog tela su sasvim novi, ili nikada do sada nisu bili prikazani. Svega nekoliko eksponata su autorkini pionirski radovi koji se ovog puta pojavljuju u specifičnom dijalogu sa novim aspektima istih radova koji do sada nisu bili razmatrani.

 

Biografija umetnice:

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, jugoslovenskog porekla, koja živi i radi u Berlinu. Ona je međunarodno priznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane umetnosti, te umetnosti u javnom prostoru. Od 1994. godine razvija istraživačke, performativne umetničke projekte koji se bave pitanjima rodne politike, feminizma, migracija, raseljavanja, rada i etičke participacije. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejskim kolekcijama, i izlagani su širom sveta, između ostalog: u Bruklinskom muzeju u Njujorku, na Venecijanskom Bijenalu (2001, 2011, 2024. godine), kao i na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji.

 

Podrška izložbi:

Projekat Tanje Ostojić Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje (Women’s Health, Body Politics, Labour, Sexuality, Wellbeing, Menopause, Ageing and Agency), podržale su: ifa — Institut für Auslandsbeziehungen, Savremena galerija Subotica, Udruženje građana „Ženske studije i istraživanja“, Klub 60+ Savremene galerije Subotica

Medijski partneri: Magločistač, SEECult.org

Tanja Ostojić i Savremena galerija Subotica ljubazno se zahvaljuju Muzeju „Terra“, Muzeju savremene umetnosti Vojvodine i Gradskom muzeju Subotica za pozajmicu eksponata iz svojih kolekcija, kao i Dejanu Mrkiću iz Istorijskog arhiva Subotice za podršku u istraživanju Tanje Ostojić o urbanim kulturama plivanja na Paliću.

Pokrovitelji Godišnjeg programa Savremene galerije Subotica: Grad Subotica, North Engineering d. o. o.

Foto: Ena Jovančić Vidaković