Nikola Radosavljević – KUĆA NA JEZERU

Nikola Radosavljević – KUĆA NA JEZERU

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 30. jula 2020. u 19 časova biti otvorena izložba beogradskog umetnika Nikole Radosavljevića pod nazivom „Kuća na jezeru“.

Izložba će predstaviti simbiozu tri zasebna grafička ciklusa nastalih u periodu od 2015 – 2019. godine. Prema umetnikovim rečima, celokupna izložba postavlja pitanje identiteta mesta, pitanje doma i bezbednosti. Grafički ciklusi koji će biti predstavljeni na ovoj postavci su: „Kuća na jezeru“, „Aurora“ i „Hazarski rečnik“.
Kustoskinja izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Nikola Radosavljević, rođen je 1991. godine u Užicu. Osnovne i master studije završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, atelje grafika i knjiga, 2015. godine. Doktorirao na studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjenih umetnosti i dizajna 2020. godine, na temu knjige umetnika i novomedijskih grafičkih praksi.
Dobitnik je više od dvadeset različitih nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike, od kojih su posebno značajne:
Nagrada učiteljskog fakulteta u Užicu, na XI međunarodnom grafičkom bijenalu suve igle, u Užicu, 2013. Specijalna nagrada žirija za inovaciju u strip umetnosti, međunarodni salon stripa, SKC, Beograd, 2014. i 2016. Nagrade su dodeljene za umetničku knjigu. Bio je deo tima koji je osvojio zlatnu medalju Praškog kvadrijenala, “For provoking a dialogue”, nacionalnog nastupa studentske sekcije, Prag, Češka, 2015. Nagrada FPU za najbolji grafički list na master studijama iz fonda Mihajlo S. Petrov, MPU Beograd, 2016. Nagrada za doprinos tehnici suve igle i grafički list, VI međunarodni bijenale EX LIBRIS-a, Istorijski arhiv, Pančevo, 2016. Nagrada na 28. Regionalnom likovnom salonu u Užicu. Gradska galerija, Užice, 2016. Nagrada je dodeljena za crtež velikog formata. Plaketa za doprinos, svetsko bijenale crteža, Osten, Makedonija, 2017. Prva nagrada na Jesenjem likovnom salonu u CZK Masuka, Velika Plana, 2017, nagrada je dodeljena za grafiku Sveti dodiri. Prva nagrada za umetničku knjigu međunarodnog salona stripa u Valjevu, Centar za kulturu Valjevo, 2018. Nagrada publike anonimnim glasanjem za umetničku knjigu Umorna, Centar za kulturu Valjevo, međunarodni salon stripa, 2018. Nagrada međunarodnog bijenala kolaža, Centar za kulturu Vojvodine, Novi Sad, 2018. Nagrada za grafiku na međunarodnoj izložbi Niškog grafičkog kruga, Paviljon u Tvrđavi, Niš, 2019. Nagrada Youth Heroes, EXIT Fondacije za kulturu i umetnost, 2019. Nagrada svetskog trijenala grafike malog formata za tehnološki doprinos i likovni domen, Ural, Rusija, 2019. Otkupna nagrada Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Galerija Grafičkog kolektiva, Izložba male grafike, 2019.
Učestvovao na više od dvesta kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Srbija, Holandija, Nemačka, Kina, Švajcarska, Rusija, Bugarska, Makedonija, Mađarska, SAD, Indija, Grčka…).
Do sada je organizovao trideset i pet samostalnih izložbi po konkursu i pozivu (Beograd, Novi Sad, Pančevo, Sombor, Kotor, Kraljevo, Kikinda…).
Stipendista iz nekoliko različitih fondova. Po izboru urednika rubrike magazine ELLE “39 najuspešnijih mlađih od 30”, svrstan u 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji, oblast vizuelnih umetnosti, novembarsko izdanje, 2016. godine. Učesnik grafičke kolonije “Grafika 2016” i “Grafika 2018”, Centar za Kulturu Smederevo. Finalista kluba SUPERSTE u oblasti vizuelnih umetnosti, fondacija Erste banke za 2014.
Na temu knjige umetnika i primene novomedijskih umetničkih praksi održao niz javnih predavanja: Narodna biblioteka Srbije; Galerija “Žad”, Muzej primenjenih umetnosti; Mala galerija DKSG-a, Novi Beograd… Učesnik međunarodnog simpozijuma u okviru međunarodnog bijenala grafike, Dom kulture u Čačku, javno predavanje na temu Multioriginala-Knjiga umetnika, crtež i publika. Gostujući predavač po pozivu na Internacionalnoj nedelji studenata, ISWIB, 2019 i 2020. godine. Na poziv organizatora festivala REKONSTRUKCIJA izveo niz radova u javnom prostoru, Beograd, 2019.
Deo saziva Likovne kolonije Vlasina 2019. godine u organizaciji KC Leskovac, na poziv selektorke saziva Nine Todorović. Finalista konkursa Privatna vrednost, u organizaciji Švajcarske ambasade u Beogradu, 2020. godine.
Član ULUS-a, grafička sekcija. Član ULUPUDUS-a, grafičko-slikarska sekcija. Član UVUU-a, grafička sekcija.
Bavi se grafikom, crtežom, i knjigom umetnika.

Na snazi su preventivne mere zaštite od virusa COVID-19 te je broj posetilaca ograničen, ali otvaranje izložbe možete pratiti live (uživo) na zvaničnoj Facebook stranici naše galerije. Molimo posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.

Srdačno Vas očekujemo 🙂