Nikola Radosavljević – Ház a tavon

Nikola Radosavljević – Ház a tavon

A Szabadkai Kortárs Galériában csütörtökön, 2020. július 30-án, 19 órakor nyílik meg Nikola Radosavljević, belgrádi grafikus művész Ház a tónál elnevezésű kiállítása.

A tárlat három különálló grafikai ciklus szimbiózisát mutatja be, amelyek 2015 és 2019 között készültek. A művész szerint a kiállítás a hely identitása, az otthon és a biztonság kérdését veti fel. A tárlaton bemutatott ciklusok: Ház a tónál, Aurora, Kazár szótár.
A kiállítás kurátora Jasmina Jovančić Vidaković, a KGSZ kurátora.

Nikola Radosavljević 1991-ben született Užicén. Az alap- és mesterképzést 2015- ben, grafika és könyv szakon fejezte be a belgrádi Iparművészeti Egyetemen. Az Iparművészeti Egyetemen doktorált 2020-ban, iparművészet és design szakon. Doktori munkáját a művészkönyv és az új médiák grafikai gyakorlata témakörben védte meg.
A rajz és grafika területén több mint húsz különböző díj és elismerés birtokosa. Ezek közül a legjelentősebbek:
Az užicei Tanítóképző Egyetem díja a XI. Hidegtű Grafikai Biennálén Užicén, 2013-ban. A zsűri különdíja a képregény műfajának megújításáért- Nemzetközi Képregény Szalon, SKC, Belgrád 2014 és 2016.A díjakat a művészkönyvekért ítélték oda. Többek között tagja volt annak a csapatnak, amely aranyérmet nyert a Prágai Kvadriennálén "For provoking a dialogue" Ez volt az egyetemi hallgatók szekciójának nemzeti bemutatkozása, Prága, Csehország, 2015. Az Iparművészeti Egyetem díja a legjobb grafikai lap megalkotásáért a mesterképzés során. A Mihailo S. Petrov Alap díja, Iparművészeti Múzeum, Belgrád, 2016. A hidegtű- technika és a grafikai lap technikai megoldásaiért járó díj a VI. EX LIBRIS Nemzetközi  Biennálén, Történelmi Levéltár, Pancsova, 2016. A 28. Regionális Képzőművészeti Szalon díja, Užice, 2016. Az elismerést egy nagyméretű rajzával érdemelte ki. A Rajz Világbiennálé plakettje, Osten, Macedónia,2017. Az Őszi  Képzőművészeti Szalon első díja, CZS Masuka Galéria, Velika Plana,2017.A díjat a Szent érintések című grafikájáért kapta. A Valjevon megrendezett Nemzetközi Képregény Szalon első díja a művészkönyvért, Kultúrközpont, Valjevo,2018. A közönség díja a Fáradt című művészkönyvért, Kultúrközpont, Valjevo, Nemzetközi Képregény Szalon, 2018. A Nemzetközi Kollázs Biennálé díja, Vajdasági Kultúrközpont, Újvidék, 2018. Díjazott grafika A Nisi Grafikai Kör Nemzetközi kiállításán, Vár-pavilon, Nis, 2019. A Youth Heroes díja, EXIT Kultúra és Művészet Alapítvány, 2019. A Kisgrafikák Világtriennáléjának díja, a technológiai és képzőművészeti újításokért Ural, Oroszország, 2019.  Szerbia Kulturális és Tájékoztatási Minisztériumának felvásárlási díja, Grafikai Kollektív Galéria- Kisgrafika kiállítás, 2019.
Nikola Radosavljević több mint kétszáz hazai és külföldi kollektív kiállításon vett részt (Szerbia, Hollandia, Németország, Kína, Svájc, Oroszország, Bulgária, Macedónia, Magyarország, USA, India, Görögország)
Eddig harmincöt önálló tárlata volt, amelyek pályázat és felkérés által kerültek megrendezésre.(Belgrád, Újvidék, Pancsova, Zombor, Kotor, Kraljevo, Kikinda)
Alkotói munkásságát több alapítvány is ösztöndíjazta. Így az ELLE magazin " a 39 legsikeresebb 30 év alattiak " rovat szerkesztőjének válogatása alapján az ország  39 legsikeresebb fiataljai közé sorolták a vizuális  művészetek terén. ELLE, novemberi kiadás, 2016. A" Grafika 2016" és a " Grafika 2018" művésztelep résztvevője. Kultúrközpont, Smederevo. A SUPERSTE klub döntőse a vizuális művészetek kategóriában, az Erste Bank Alapítványa, 2014.
A művészkönyvek és az új médiák kínálta művészi gyakorlat alkalmazása témakörben  több előadást is tartott: Szerb Nemzeti Könyvtár,  Žađ  Galéria, Iparművészeti Múzeum, a DKSG Kisgalériája, Újbelgrád. A Nemzetközi Grafikai Biennálé keretében szervezett nemzetközi tanácskozás résztvevője, Kultúrotthon, Čačak Az előadás címe: Multiorigináliák- művészkönyvek, rajz és közösség. Az egyetemi hallgatók internacionális hete ISWIB- vendégelőadó, 2019-ben és 2020-ban. A Rekonstrukcija  Fesztivál felkérésére műalkotás sorozatot  hozott létre közterületeken, Belgrád,2020.
A Vlasina 2019. Művésztelep meghívása a leskovaci Kultúrközpont szervezésében, Nina Todorović válogatása alapján. A Magánérték című pályázat döntőse, a belgrádi Svájci Nagykövetség szervezésében, Belgrád, 2020.
Tagja az ULUS-nak, grafikai szekció, továbbá ULUPUDUS-tag, grafikai, festői szekció, UVUU-tag, grafikai szekció.
Grafikával, rajzzal és művészkönyvvel foglalkozik.

A járványügyi megelőző intézkedések vannak érvényben, így a látogatók száma korlátozott, de a kiállítás megnyitóját élőben követhetik majd a Galéria hivatalos Facebook oldalán. Kérjük a látogatókat, akik részt vesznek a kiállítás megnyitóján, viseljen védőmaszkot és tartsák be az előírt védelmi intézkedéseket.

Várjuk szeretettel 🙂