Rajz és grafikai gyűjtemény

KEZDŐLAP / Rajz és grafikai gyűjtemény

A rajz és grafikai gyűjtemény a Szabadkai Kortárs Galéria legteljesebb gyűjteménye. Kialakulása 1964- ig nyúlik vissza, amikor a Galéria alapítójának döntése alapján, A jugoszláv grafika tíz éve c. kiállítást követően, minden kiállítótól megvásároltak egy grafikát és a „Képzőművészeti Találkozónak” ajándékozták. Így a gyűjteménybe kerültek Mihail S. Petrov, Bogdan Borčič, Branko Miljuš, Janez Boljka, Boško Karanović és mások grafikai lapjai.

Ilyen kezdettel, a grafikai gyűjtemény különös figyelmet kapott, így számos nyomatot vásároltak nagy, zsűrizett rendezvényekről (Képzőművészeti Találkozókról), valamint a Galériában megrendezett egyéni tárlatokról.

A Grafikus műhely munkájának megkezdésével (1982-ben) a Galéria úgy döntött, hogy ily módon ösztönzi majd az új nyomatok készítését, és a szelektált, újonnan megalkotott grafikai lapokat befogadja a gyűjteményébe.

Napjainkban, ezt a mintegy 700 egységből álló gyűjteményt, olyan gyűjteménynek tekintik, amelynek alapján végigkövethető Szerbia és a volt jugoszláv kulturális tér grafikai művészete.