Kerámia- és szobor gyűjtemény

KEZDŐLAP / Kerámia- és szobor gyűjtemény

Kerámia- és szobor gyűjtemény

A kerámia- és szobor gyűjtemény a hatvanas évek második felében alakult ki, azok a nagyszabású kiállítások eredményeként, amelyek áttekintették a volt Jugoszlávia e két művészeti ág az alakulását.

A Szabadkai Kortárs Galéria az első szobrokat a jugoszláv szobrászati kiállítások során fogadta a gyűjteményébe, amelyeket a szobrászati szimpóziumok keretén belül rendeztek meg. A műalkotások beszerzésének leggyakoribb formája a felvásárlás vagy ajándékozás volt, amelyekre a nagyméretű, szobrászatnak szentelt Képzőművészeti Találkozók után került sor. A kezdeti lendület után azonban az 1970-es évek végére a Galéria szinte teljesen abbahagyta az ilyen panorámás szobrászati ​​kiállítások szervezését, így a gyűjtemény ezen része továbbra is a legszerényebb maradt. Ennek ellenére még mindig megtalálhatók a korszak vezető művészei: Zoran Petrović, Matija Vuković, Kosta Angela Radovanić, de a újabb keletű művek is, mint például Kalmár Ferenc vagy Sava Halugin alkotásai.

A gyűjtemény kerámia részét figyelmesebben gyűjtötték, ami annak is köszönhető, hogy a Galéria 1968. óta a Jugoszláv Kerámia Triennálé szervezője, és e kiállítás díjnyertes munkái képzik a gyűjteményt, amelyek felvásárlással vagy adományként kerültek a kollekcióba. Már 1974-ben, a Triennálé társszervezője a belgrádi Iparművészeti Múzeum lett, és a két intézmény elkezdett gondolkozni egy kerámiamúzeum alapításáról, ezért a kollekció kerámia részének az 1970-es évek közepétől az 1980-as évek közepéig történő feltöltése is gyorsabb volt.

A múzeumot soha nem alapították meg, de a Triennálé folytatódott, és a kollekció kerámia részlege ezeken a kiállításokon keresztül került a gyűjteménybe. Manapság a gyűjtemény e részét, mivel a többi gyűjteményhez képest viszonylag kompakt, a Galéria egyik legfontosabb gyűjteményének tekintik. A gyűjteményben Mirjana Isaković, Kosta Đorđević, Branislav Stajević, Marina Sujetova Kostć, Velimir Vukičević, Jasmina Pejčić, Olgica Kucina Jelić, Nada Aksentijević, Branislav Spasojčević, Lana Tikveša és mások művei szerepelnek.