Kalendar dešavanja

Loading Događaje

ARTikulacije III: Afera

Park Ferenca Rajhla 5
decembar 10, 2022 @ 18:00 - 21:00
  • Ovaj događaj je prošao.

Savremena galerija Subotica, 10. decembar 2022-23. januar 2023.

otvaranje: 10. decembar, subota, u 18 časova performansom ''Ti si me čekala'' Maje Rakočević Cvijanov kod Doma vojske (Korzo 3.)

autorke izložbe: Ivana Ivković, Tanja Juričan

učesnici: Žarko Aleksić, Željka Aleksić, Mladen Bizumić, Boris Burić, Jordan Cvetanović i Julija Castelucci, Olga Dimitrijević, Bogomir Doringer, Eho animato (Ana Konstadinović i Željko Maksimović), Teodora Jovanović, Dejan Kaludjerović, Sanja Latinović, Marianne Marić, Marka Žvaka, Vladimir Miladinović, Dušan Radovanović, Maja Rakočević Cvijanov, Vladimir Sekulić, Ljubica Slavković, Adem Tutić

Galerija će tokom večeri otvaranja biti otvorena od 18h do 21h.
….
Izložba ARTikulacije III: Afera će se održavati tokom decembra tekuće i januara 2023. godine, na tri lokacije u Subotici: Savremena galerija Subotica, prostor ispred Doma vojske (nekadašnja gostiona „Zlatno jagnje“) i „sporna zemlja“ – oranica na teritoriji Žednika. Izložba se realizuje na poziv i u saradnji sa Savremenom galerijom Subotica. Zamišljena je kao svojevrsna „scenografija” za devetnaest umetničkih „komada“, smeštenih u pojedinačnim prostorima, realizovanih u saradnji sa devetnaest autora ili kolektiva iz zemlje i regiona. Postavka će susresti arhivsku sa aktuelnom fikcionalnom i činjeničnom građom najrazličitijih umetničkih izraza, tematski raspolažući sadržajima iz opusa popularne kulture, kao i iz opusa savremene umetničke produkcije.

Permanentna prisutnost i popularnost afera, te njihova visoka zastupljenost unutar medijske kulture navela je autorke izložbe da navedeni termin prepoznaju u svojstvu oznake za kontigent specifičnih društvenih rituala i praksi, a koje se ogledaju u produkciji, distribuiranju, konzumiranju i uživanju afera. Afera u svojoj društvenoj sveprisutnosti doseže obeležja nad- žanra, funkcionišući kao svojevrsna „opsesija”, potencijalna da izbriše granice između predstave i života, i time stiče anahroni značenjski karakter dokumenta, obeležja i spomenika, ocrtavajući sentimentalne i ideološke naslage kolektivnog psihološkog profila, tj. mentaliteta.


ARTikulacije predstavljaju inicijativu koju su timski pokrenule dve umetnice – Tanja Juričan (Pančevo) i Ivana Ivković (Beograd), u nameri da se reaktiviraju i reaktuelizuju javni prostori i institucije izraženih socio-referentnih konteksta kroz seriju angažovanih i tematski kontekstualizovanih izložbi, s ciljem mapiranja, vizibilizacije i promocije osetljivih društvenih tema, objedinjavanjem njihovog kulturnog, istorijskog, spomeničkog i arhitektonskog nasleđa, poetičkim i kritičkim izrazima umetnika iz regiona. Takođe, projektom se ukazuje na važnost očuvanja kulturnog nasleđa i veza sa prošlošću, te se sa posebnom pažnjom biraju prostori koji su od značaja za lokalnu zajednicu kao spomenici kulture, a neretko devastirani, zapušteni ili im je sudbina neizvesna i u spornom procesu (Evangelička crkva u Pančevu, stari austrougraski zatvor u katakombama Narodnog muzeja Pančevo, Hotel „Sloboda“ Pančevo).

Iskustva i efekti do sada realizovanih izložbi – Artikulacije I i Artikulacije II: Ženski zatvor – Hotel Sloboda, ukazali su na veliku potrebu za ovom vrstom aktivnosti i doneli značajne pozitivne pomake vezane za prostore u kojima su izvedene. Na ovim velikim i izuzetno posećenim grupnim izložbama učestvovalo je preko trideset značajnih umetnika/ca i kulturnih radnika/ca iz Srbije i regiona (Hrvatska, Bosna, Austrija, Francuska, Crna Gora i dr.), postignuta je uspešna saradnja s brojnim relevantnim institucijama umetnosti i kulture (Muzej savremene umetnosti Beograd, Galerija Remont, Narodni muzej Pančevo, Galerija savremenih umetnosti Pančevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture, i dr.), kao i sa predstavnicima disciplinarno bliskih profesija u okviru stručnih pratećih programa i tribina.

prijatelji izložbe: IT Subotica 2030, Peatti Design, Muzej savremene umetnosti Beograd, Rekonstrukcija Ženski fond, Galerie Georg Kargl Fine Arts Vienna

*naslovna fotografija: Marianne Marić, Piñera Dictator, 2020 (iz serije Valparaiso)

Detalji

Datum: decembar 10, 2022
Vreme: 18:00 - 21:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator