Kalendar dešavanja

Loading Događaje

Četiri godišnja doba: Akvizicije 2022.

Park Ferenca Rajhla 5
januar 27, 2023 @ 18:00 - 19:00
  • Ovaj događaj je prošao.

otvaranje: petak, 27. januar 2023, 18 časova
trajanje izložbe: 27 januar -18. februar 2023.
autor(i): kustoski tim Savremene galerije Subotica

U proteklih desetak godina, izložbe akvizicija postale su ustaljena praksa u Savremenoj galeriji Subotica. Naime, naša Galerija, kao ustanova koja ima i svoju umetničku kolekciju, svake godine otkupi ili prihvati na poklon određeni broj umetničkih dela. Ta dela raspoređuju se u odgovarajuće zbirke i na taj način postaju kulturna dobra u javnom vlasništvu – ona su zajednička baština svih nas. Njihov život se nastavlja unutar kolekcije naše Galerije, u okviru koje postaju javno dostupna.

U protekloj godini, putem konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije, za kolekciju Savremene galerije Subotica otkupljena su četiri dela umetnica koje su već imale svoje samostalne izložbe u našoj Galeriji. Tako su naše nasleđe postale: slika Crno more Marije Dragojlović, slika Nokturno Korine Gubik, objekat Like There Is No Tommorow Ivane Ivković i video rad Tat Tvam Asi (Ti to jesi) Adrien Ujhazi. Video rad Adrien Ujhazi je, inače, prvi otkupljen i muzealizovan video rad u šezdesetogodišnjem postojanju kolekcije naše Galerije.

Na izložbi Četiri godišnja doba publici će biti predstavljena sva četiri dela, uz priče o njihovom nastanku, istorijatu izlaganja i biografijama autorki. Dok je izložba zamišljena kao nedeljiva celina, njen naziv se poigrava brojem otkupljenih dela i sugeriše njihovo nadovezivanje u sasvim logičnom sledu prelaska iz jednog u drugo godišnje doba, kao što svako od ovih umetničkih dela može da posluži kao povod da se iz jednog pristupi istraživanju i sagledavanju drugog.

Otvaranje izložbe biće održano u formi vođenja i razgovora sa kustoskim timom Savremene galerije Subotica.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano nekoliko edukativnih programa: čajanka sa umetnicama, predavanje i radionica za decu.

Od utorka do subote, za vreme trajanja izložbe, volonteri Savremene galerije Subotica vodiće publiku kroz izložbu od 16 časova.

Detalji

Datum: januar 27, 2023
Vreme: 18:00 - 19:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator