Kalendar dešavanja

Loading Događaje

JELENA SREDANOVIĆ: OTISAK. MATRICA. TRENUTAK.

Park Ferenca Rajhla 5
maj 14, 2022 @ 19:00 - 20:00
  • Ovaj događaj je prošao.

U Savremenoj galeriji Subotica će u okviru manifestacije “Muzeji za 10” u subotu, 14. maja 2022. u 19 časova u okviru programa za “Noć muzeja” biti otvorena izložba novosadske umetnice Jelene Sredanović pod nazivom „Otisak. Matrica. Trenutak.“

Samostalna izložba „Otisak. Matrica. Trenutak.“ umetnice Jelene Sredanović predstavlja rezultat njenih najnovijih istraživanja na polju savremene umetničke grafike i matrice kao medija koji spaja polaznu tačku umetničkog procesa (prizore iz prirode) i grafički otisak na kom je određeni vizuelni trenutak zabeležen. Ovo je razlog zbog koga će publika imati priliku videti i same drvene matrice sa kojih su nastale izložene grafike a koje upotpunjuju sama dela i umetničku poruku Jelene Sredanović.

Dr um. Jelena Sredanović je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine kod prof. Biljane Vuković. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Niš, Ljubljana (Slovenija), Beč (Austrija), Bilbao (Španija), Madrid (Španija), Njujork (SAD), Peking (Kina), Jerevan (Jermenija), Rim (Italija), London (Engleska), Temišvar (Rumunija)…). Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije: Počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (Jermenija) 2017, Prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu 2017, Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010, Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski u Beču (Austrija) 2009.

Dela Jelene Sredanović se nalaze u znamenitim javnim kolekcijama među kojima se izdvajaju: Muzej Albertina (Beč, Austrija), Nacionalni muzej Kine (Peking, Kina), Vurth muzej (La Rioha, Španija), Bilbaoarte fondacija (Bilbao, Španija), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Međunarodni grafički likovni centar Ljubljana (Ljubljana, Slovenija), Savremena galerija Subotica (Subotica) i dr.

Član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2006. godine i Grafičkog kolektiva od 2008. godine.

Kustos izložbe je Jasmina Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture R. Srbije i Grada Subotice.

Detalji

Datum: maj 14, 2022
Vreme: 19:00 - 20:00
Događaj Kategorijadogađaji

Mesto

Adresa:Park Ferenca Rajhla 5
Subotica,24000Serbia

+ Google Map

Organizator