Eseménynaptár

keresése betöltése

NIKOLA DŽAFO: MIND MEGESZIK EGYMÁST

  • Ez az esemény elmúlt.

A Szabadkai Kortárs Galériában 2020. november 6-án, pénteken, 18 órai kezdettel nyílik meg Nikola Džafo önálló kićlltćsa, amely a Mind megeszik egymást címet viseli.

Nikola Džafo újvidéki művész, aktivista indítványok kezdeményezője és országunk kortárs vizuális színterének egyedülálló alakja, kizárólag a Szabadkai Kortárs Galériában mutatkozik be rajzaival, installációival és videómunkáival a "Mind megeszik egymást" c. kiállításon. A projekt maga a művész kezdeményezésének eredménye, aki 2019. február 4-én pályázatot hirdetett galériák számára, amelyben meghívta őket, hogy az ő feltételei szerint fogadják el a felajánlott kiállítást. Csak a Szabadkai Kortárs Galéria válaszolt a pályázatra, így ez az egyedülálló kulturális esemény csakis galériánkban lesz megtekinthető.

A kiállítás kurátorai Aleksandra Lazar, kurátor és művészeti tanácsadó, valamint Jasmina Jasmina Jovančić Vidaković, a KGSZ főkurátora.

A katalógusbemutató és a kiállítás kísérő programjainak pontos időpontjait utólag közöljük.

Nikola Džafo (1950, Újvidék) festészet szakon diplomát a belgrádi Képzőművészeti Egyetemen 1978-ban, és ugyanott szerezte magiszteri diplomáját 1981-ben. Tagja a Szerbiai és Vajdasági Képzőművészek Szövetségének. 1990-ben befagyasztja festészeti tevékenységét, és aktívan részt vesz a társadalmi értékekért és a művészi méltóságért folytatott harcban. Ötletgazdája és kezdeményezője a Led Art (1993) csoportnak, amellyel több mint harminc projektet valósít meg. A belgrádi Kulturális Dekontaminációs Központ (1995) és az újvidéki Led Art Multimedia Center (2000) társalapítója. Ugyanebben az évben megalapította az Art Klinikát (2000-2013), majd a Sokk Szövetkezet (Šok zadruga) azzal az elképzeléssel, hogy a művészet képes meggyógyítani a világot. 2013 óta ismét fest, szobrászkodik és rajzol. A Politika-díj nyertese 2012-ben a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum "Lupus in fabula" című kiállításáért. Újvidéken él és dolgozik

A kiállítást a Szerb Művélődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Szabadka Város Önkormányzata támogatja.

A kiállítást a Szerb Művélődési és Tájékoztatási Minisztérium és a Szabadka Város Önkormányzata támogatja.

Köszönettel tartozunk a niši Kortárs Művészeti Galériának, a zrenjanini Kortárs Galériának, a kruševaci Nemzeti Múzeum Művészeti Galériájának, Marko Brun úrnak és Aleksandra Lazarnak, akik rendelekzésünkre bocsájtották a gyűjteményeiben őrzött alkotásokat a kiállításunk részére, valamint a Horvát Film Szövetségnek, Rajko Grlić "Mind megeszik egymást" (1971) című filmjének a vetítésének engedélyezését.

A kiállítás támogatói: Wiener Städtische Belgrád, Horvát Film Szövetség, ICBTECH Szabadka, Brindza Borászat

*Kérjük a kedves látogatókat, hogy tartsák be az előírt védőintézkedéseket és viseljenek védőmaszkot.