Eseménynaptár

keresése betöltése

Kiállításmegnyitó | Janovics Erika: Varázslatos színpad

Raichle Ferenc tér 5
szeptember 6 @ 19:00 - 20:00
  • Ez az esemény elmúlt.

Kiállításmegnyitó | Janovics Erika: Varázslatos színpad
Kortárs Galéria Szabadka
Raichle Ferenc tér 5
2024. szeptember 6., péntek, 19.00

 

A Szabadkai Kortárs Galériában Janovics Erika kiállítása kerül megrendezésre,   amely a mesék és a gyermekkori és felnőttkori történetek varázslatos világába kalauzol bennünket; egy olyan sokoldalú művész kiállítása, akinek neve országunk határain túl is ismert. A kiállítás a 31. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál kísérőprogramjának is része.

A közönség bepillantást nyerhet olyan reprezentatív munkákba, amelyek Janovics művészi pályafutásának legnagyobb részét kitevő gyermekszínház világára fókuszálnak. Emellett a kiállításon más művészeti területeken végzett kutatásainak eredményei is feltárulnak.

A projekt munkatársa Ksenija Čobanović, az Újvidéki Kulturális Központ dizájnere, aki egyben a kiállítás katalógusának bevezető szövegének szerzője, az in-house kurátor pedig Jasmina Jovančić Vidaković.

A Szabadkai Kortárs Galéria éves programjának támogatói: Szabadka Város, North Engineering d. o. o. 

A kiállítás a 31. Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál és a Szabadegyetem, együttműködésével valósul meg.

A kiállítást támogatták: Szabadkai Szabadegyetem – 31. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál;Szabadkai Gyermekszínház; Bábszínház, Niš; Ifjúsági Színház, Újvidék; Városi Múzeum, Szabadka; Vajdasági Színházmúzeum, Újvidék; Zentai Magyar Kamaraszínház, Újvidéki Színház, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka, Regionális Kreatív Műhely Magyarkanizsa, Vegyészeti-Technológiai Iskola (Katarina Glogovac) és Székely Zsófia.

ÉLETRAJZ

Janovics Erika Újvidéken született, ahol a Bogdan Šuput Iparművészeti Iskolában érettségizett textil tervezői szakon. (Érettségi szakdolgozatát, amelynek témája „Kréta művészete a kortárs öltözéken” volt, a tanszék a legjobban megírt dolgozatnak nyilvánította az adott évben). Egyetemi tanulmányait a belgrádi Iparművészeti és Formatervezői Egyetemen, a Jelmeztervezői karon fejezte, 1999-ben. Diplomamunkája a „Régi, harci, római viselet a színpadi formákban” témát dolgozta fel. Posztgraduális tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetem Total Design – díszlettervezés, jelmeztervezés és bábkészítés szakán végezte, 2000-ben. 

Tanulmányai befejezése óta jelmeztervezőként, báb és maszk készítőként aktívan jelen van a színművészeti színtéren Szerbiában, Magyarországon, Szlovéniában, Horvátországban, Bosznia- Hercegovinában és Bulgáriában. 2022-ben szerzett független művészi státuszt. Alkotói pályája során 22 ízben díjazták. Mintegy 150 darabot írt jegyez mint jelmeztervező, bábkészítő. 16 önálló tárlata volt Európa-szerte és több mint 30 csoportos kiállításon állított ki itthon és külföldön. Jelmeztervezőként öt hazai filmben is bizonyította tehetségét. Intenzíven foglalkozik selyemfestéssel. Selyemre festett kiegészítőiből két önálló tárlata nyílt. Együttműködik a Textil és selyem intézettel Lyonban (Franciaország). Öt gyerekkönyvet illusztrált, azok egyike díjban is részesült. Az újvidéki Vajdasági Múzeum állandó munkatársa. Az UPIDIV és UNIMA egyesületek tagja. 

Várunk mindenkit szeretettel! 

Részletek

Dátum: szeptember 6
Idő: 19:00 - 20:00
Esemény Categoriesesemények, Szalon

Helyszín

Cím:Raichle Ferenc tér 5
,24000Serbia

+ Google Térkép

Szervező