Eseménynaptár

keresése betöltése

Előadás: Eggyé válni a vízzel – A fürdőzés hagyománya Palicson

Raichle Ferenc tér 5
október 2 @ 18:00 - 19:00

TANJA OSTOJIĆ: NŐI EGÉSZSÉG, TESTPOLITIKÁK, MUNKA, SZEXUALITÁS, MENOPAUZA, TRANSZFORMÁCIÓK ÉS ÖREGEDÉS

Előadás: Eggyé válni a vízzel. A fürdőzés hagyománya Palicson
Kortárs Galéria Szabadka, Raichle Ferenc park 5.
Időpont: 2024. október 2., szerda, 18:00
Előadó: Kubičković Ákos, történész, a szabadkai Városi Múzeum kurátora

Tanja Ostojić művésznő Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés című kiállításának kísérőprogramjaként Kubičković Ákos történész, a szabadkai Városi Múzeum kurátora tart előadást Eggyé válni a vízzel.Eggyé válni a vízzel – A fürdőzés hagyománya Palicson címmel. Az előadás címe az Eggyé válni a vízzel című kiállított műalkotásra utal.

A palicsi fürdőzés hagyománya régebbre nyúlik vissza, mint maga a fürdőhely. Már a 19. század második felétől kezdve léteztek rendeletek, amelyekkel a hatóságok igyekeztek szabályozni a fürdőhely rendjét, beleértve a fürdési szabályokat, a viselkedést és az öltözködést. Ezek a szabályok a két világháború közötti időszakban is fennmaradtak. Különösen érdekesek a korabeli újságírók és helyi írók beszámolói a palicsi strandéletről. Az előadás a 19. század második felétől a 20. század második feléig tartó időszakot öleli fel, bemutatva a palicsi fürdőzés történetét, és gazdag képanyaggal illusztrálja azt.

Kubičković Ákos 1995-ben született Szabadkán, jelenleg Palicson él. 2019-ben szerzett alap- és mesterdiplomát történelemből az újvidéki Bölcsészettudományi Karon, és 2022 óta dolgozik történészként a szabadkai Városi Múzeumban. 2023-ban kurátori státuszt szerzett.

Az előadás szerb nyelven zajlik. Mindenkit szeretettel várunk! 

Részletek

Dátum: október 2
Idő: 18:00 - 19:00
Esemény Kategóriaesemények

Helyszín

Cím:Raichle Ferenc tér 5
,24000Serbia

+ Google Térkép

Szervező