Eseménynaptár

keresése betöltése

Beszélgetés Tanja Ostojić művésznővel és katalógusbemutató

Raichle Ferenc tér 5
október 12 @ 18:00 - 19:00

TANJA OSTOJIĆ: NŐI EGÉSZSÉG, TESTPOLITIKÁK, MUNKA, SZEXUALITÁS, MENOPAUZA, TRANSZFORMÁCIÓK ÉS ÖREGEDÉS

Beszélgetés Tanja Ostojić művésznővel és katalógusbemutató
Helyszín: Kortárs Galéria, Szabadka, Raichle Ferenc park 5.
Időpont: 2024. október 12., szombat, 18:00
Moderátor: Nela Tonković, a kiállítás kurátora 

Tanja Ostojić a Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés c. egy különleges eseménnyel zárul. A beszélgetés során lehetőség nyílik a művésznővel való személyes találkozásra, és a kiállításon megjelenő, nőket érintő kérdésekről való diskurzusra.

Tanja Ostojić több évtizedes alkotói pályája alatt olyan fontos témákra hívta fel a figyelmet, mint a női emancipáció, a művészeti rendszerben elfoglalt női szerepek és az empátia jelentősége. A jelenlegi kiállítás különösen a női élet alapvető, ám sokszor elhallgatott aspektusaira fókuszál, mint a test és az egészség kérdései, a munka és szexualitás, valamint az öregedés folyamatai. Művészetében az a gondolat központi szerepet kap, hogy a női test, annak egészségi állapota, és a nő saját kapcsolatuk ezen tényezőkkel szorosan összefüggő és egymást alakító viszonyban állnak. 

A kiállítás célja, hogy érzékenyen reflektáljon ezekre a témákra, és hogy a nők számára tudatosítsa a saját testük és életük feletti kontroll fontosságát.

A beszélgetés során bemutatásra kerül a kiállításhoz kapcsolódó katalógus is, amelynek szövegét Dr Jasmina Tumbas írta, “A szenzualitás csúcsa: Tanja Ostojić átfogó feminizmusa” címmel.

A művésznő életrajza: 

Tanja Ostojić jugoszláv származású interdiszciplináris művésznő, kutató és oktató, aki Berlinben él és dolgozik. Az intézményes gender-elmélet kritikájának úttörőjeként, valamint a társadalmilag és politikailag elkötelezett művészet és a művészet a köztereken területén végzett munkásságáért nemzetközileg elismert. 1994 óta fejleszt kutatási, performatív művészeti projekteket, amelyek a nemi politika, a feminizmus, a migráció, a kitelepítés, a munka és az etikus részvétel kérdéseivel foglalkoznak. Művei fontos múzeumi gyűjteményekben szerepelnek, és világszerte kiállították őket, többek között a New York-i Brooklyn Múzeumban, a Velencei Biennálén (2001, 2011, 2024), valamint a dél-koreai Busan Biennálén

Minden érdeklődőt szeretettel várunk! 

Részletek

Dátum: október 12
Idő: 18:00 - 19:00
Esemény Kategóriaesemények

Helyszín

Cím:Raichle Ferenc tér 5
,24000Serbia

+ Google Térkép

Szervező