Promocija knjige vizuelne poezije „Teško u glavi“ i izložba „signal-iza-C-i-JA”

Promocija knjige vizuelne poezije „Teško u glavi“ i izložba „signal-iza-C-i-JA”

U multimedijalnoj sali Savremene galerije Subotica će u četvrtak, 19. avgusta u 19.00 biti održana promocija knjige vizuelne poezije „Teško u glavi“ autora Vladimira Milojkovića. Uz razgovor sa umetnikom biće predstavljena i mala izložbena postavka radova pod nazivom „signal-iza-C-i-JA” koje Milojković koristi u svom vizuelno-književnom izrazu.

BIOGRAFIJA

Vladimir Milojkovity (mađ.) ili Milojković (srb./hrv.) je rođen 1978. godine u Szabadki / Subotici, na severu Bačke. Završio je akademske studije iz pedagogije vizuelne umetnosti i specijalizovao se za rad sa decom sa autizmom, na Pedagoškom fakultetu u Somboru.

Objavio je dve knjige poezije; „Razgovor sa Hertom“ (SKC Kragujevac, edicija „Prvenac“, 2014.) i „Teško u glavi“ (Presing, Mladenovac, edicija „Pod presom“, 2020.). U julu 2020. godine postao je sertifikovani umetnički performer na osnovu završnog rada za Kulturni centar „Nektan Art“ iz Pančeva, za umetnički performans „Alphabet der Angst“.

Početkom 2016. u Savremenoj galeriji u Subotici izveo je umetnički performans „Teško u Glavi“, a u avgustu 2019. održana je prva samostalna izložba kolaža i vizuelne, signalističke poezije „signal-iza-C-i-JA“ u maloj galeriji CK13 u Novom Sadu, te se od 2020. izložba može pogledati i kao online postavka galerije Greta u Zagrebu. Krajem 2018. ušao je u zvaničnu konkurenciju internacionalnog festivala kratkog filma na African Smartphone International Film Festivalu sa audio-video uratkom „Vanishing/Verschwinden“ (Abuja, Nigerija) gde je film i prikazivan.

Značajne su i izložbe umetničke fotografije i videa „Aberration“ u okviru Festivala horror i fantasy filma „Hrizantema“ u Subotici, kao i učešće na internacionalnoj izložbi „100 years of DADA“ u Splitu, obe izložbe održane 2016. godine.

Dobitnik je mnogih nagrada za pisanje i vizualnu umetnost: specijalna nagrada „Branislav Čeganjac“ 2012. na konkursu za najepšu ljubavnu pesmu Doma kulture iz Ivanjice; pohvala za poeziju na konkursu Gradske narodne biblioteke iz Zrenjanina „Ulaznica“ 2013.; prva nagrada za kratku priču časopisa „AKT“ iz Valjeva 2020.; itd.

Zastupljen je na internacionalnim kompilacijama audio-zvučne poezije (poesié sonore) Huellkurven 5 (Austrija 2016.); MATLIT 5.1 (materialidades da literatura, Portugalija 2017.) pod pseudonimom Vladimir Vladda Miloykovitch i objavljivan u časopisima „Libartes“, „Fantom Slobode“, „Čovjek Časopis“, kulturni dodatak „Beton“ dnevnog lista.
Danas (2016.; 2017.; 2018.; 2019.; 2020.; 2021.;), itd; te zajedničkim zbirkama radova „Radovi u Kući“ (2012.), „na ulici gaze bose ljude“ (2013.) i „Možda je ovo mesto moje?“ (2020.) u saradnji sa učesnicima radionica i književnih kolonija „Pisalište“ Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada. Zastupljen je u zbornicima angažovane i poezije socijalne tematike „Do zuba u Vremenu“ (2014.) i „REZ“ (2016), kao i zbornicima eksperimentalnih, signalističkih radova „Magija signalizma“ (2016.) i „Vizije signalizma“ (2017.); zbirci kratkih priča (više autora) „priče iz izolacije“ (Makart 2020.).

Nagrađen je za neobjavljeni rukopis, za treću zbirku poezije na Presingovom VII konkursu, za zbirku „U kući od ljudske kože“ (2021.).

Od aprila 2021. na svetski dan knjige i prevodilaštva je zvanično postao član Engleskog PEN centra. Od avgusta 2020. živi u Greater Londonu u Velikoj Britaniji sa mnogo sobnog cvieća na prozoru, a već duže uređuje blog massigliebe.blogspot.com preko kojeg se mogu pogledati video snimci i drugi radovi.

Živi i radi na relaciji London (UK) – Subotica.

Moderator večeri biće Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja SGSU.

* Molimo posetioce da čuvaju sebe i druge nošenjem zaštitnih maski i poštovanjem propisanih mera zaštite.