Pirosmani – filmsko veče

Pirosmani – filmsko veče

U sredu 10. novembra od 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica, kao deo pratećeg programa izložbe Miroslava Jovančića “Mirror for a Blind Man” prikazaće se gruzijski film “Pirosmani” reditelja Georgija Šengelaje iz 1969. godine.

Ova nesvakidašnja biografska drama posvećena je slikaru i umetniku naive Niku Pirosmaniju, koji ubrzo nakon svoje smrti postaje jedan od najznačajnijih simbola Gruzije. Vrhunski stilizivanom kompozicijom kadrova reditelj prati sled događaja iz tragičnog života slavnog umetnika, gde se svaki detalj naslanja na po jednu od vanvremenskih slika Pirosmanija. Nastao u vreme Sovjetskog Saveza, film je dugo bio odvojen od međunarodne filmske javnosti, da bi tek sredinom sedamdesetih godina XX veka doživeo svetsku premijeru i postao jedan od najznačajnijih svetskih filmova na temu slikarstva i umetnosti.  Od svih slika nastalih za života Pirosmanija, danas je preživelo oko 200, koji većinom čuvaju u  Muzeju umetnosti u Tbilisiju.

Uvodnu reč će održati Petar Mitrić, urednik filmskog programa, a ulaz na projekciju je slobodan.

*Molimo posetioce koji budu prisustvovali ovom događaju da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.