MARINA MARKOVIĆ: THE ARRANGEMENT

MARINA MARKOVIĆ: THE ARRANGEMENT

Prepoznata kao umetnica koja u svoje radove ulaže sopstveno iskustvo, ali koristi i svoje telo kao medij pamćenja tog iskustva, Marina Marković je jedna od najistaknutijih glasova na regionalnoj umetničkoj sceni. Njen rad duboko je povezan sa prepoznavanjem, beleženjem i pokušajem dekonstrukcije društvenog pritiska kojem su izložene žene. U stalnom nastojanju da odredi tačku na kojoj prestaje slobodna volja, a počinje prinuda, Marina Marković otkriva mnoge mehanizme kojima društvo presudno utiče na životne stavove i izbore žene.

Centralna tema izložbe The Arrangement je telo koje trpi pritiske sredine, dok istovremeno ima svoja htenja i potrebe. Kroz različite medije (video, fotografiju, instalaciju, performans) ispituje se dvostruka pozicija tela. Prema shvatanju umetnice, telo je i subjekat i objekat – subjekat u našem životu, a objekat u odnosu na društvo koje to isto naše telo disciplinuje i oblikuje prema svojim načelima.

Jedan od segmenata projekta The Arrangement je i performans koji će biti izveden na otvaranju. Umetnica pre realizacije izložbe sa galerijama potpisuje sporazum kojim ustanovi daje pravo da odabere mesto na njenom telu gde će joj biti tetoviran vizuelni znak galerije. Na ovaj način, Marina Marković na svojoj koži, i doslovno, ispituje odnose i pozicije moći u umetničkom svetu.

Marina Marković (Beograd, 1983) diplomirala je 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde trenutno pohađa doktorske studije na katedri za Nove medije. Od 2006. redovno izlaže na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Boravila je na brojnim artist-in-residence programima, među kojima su ISCP (The International Studio & Curatorial Program) u Njujorku i Q21 – MuseumsQuartier u Beču. Dobitnica je više značajnih nagrada poput Young Visual Artist Award, odnosno Nagrade „Dimitrije Baśićević Mangelos“ za 2011. godinu i Nagrade za crtež koju dodeljuje Fondacija Vladimir Veličković za 2021. godinu. Od 2018. godine kustosira umetnički program prostora DIM hub u Beogradu. Dela joj se nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

Saradnik u realizaciji performansa je Mirza Tattoo (Mirko Vlahović).

Kustoskinja izložbe je Nela Tonković.