Filmsko veče: 400 udaraca

Filmsko veče: 400 udaraca

U sredu 13. aprila od 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica u okviru ciklusa “Sreda u galeriji” povodom obeležavanja godišnjice galerije, prikazaće se film “400 UDARACA” reditelja Fransoa Trifoa iz 1959. godine.

Film koji čini prekretnicu u savremenoj filmskoj umetnosti, uvodeći na velika vrata francuski Novi talas kao najuticajniji pokret na svetske kinematografske trendove koji žive i danas. Buđenje nove generacije stvaralaca u gotovo svim sferama umetnosti, zgrožene čvrsto utemeljenim dominantnim društvenim i moralnim obrascima posleratne Evrope, duboko ogrezle u konzervativizam, ostavilo je dubok trag na svetsku kulturnu baštinu uvodeći pobunu kao moralni imperativ koji će kulminirati krajem 60-tih godina prošlog veka. Traganje za novim i drugačijim, okupilo je grupu strastvenih filmofila veštih u pisanju filmskih kritika da se oprobaju u stvaranju filmova koji će privući mlade generacije. Među njima je, kao predvodnik bio Fransoa Trifo kojem je ovo prvi igrani film. Osim Trifoa, film 400 UDARACA na svetsku scenu uvodi i mladog glumca Žan Pjer Leoa, koji će tokom bogate karijere ostati zaštitni znak Novog talasa kroz filmove Godara, Anjes Varde, Žak Riveta i drugih.

Nastao kao delom autobiografski, film prati odrastanje dvanaestogodišnjeg Antoana Doanela koji se suočava sa konstantnim pritiscima u školi i u roditeljskom domu da bi radost nalazio u sitnim nestašlucima na ivici društvenih normi. Nesposobni da se nose sa uzburkanim duhom dečaka, škola i roditelji su saglasni da jedino rešenje leži u vaspitnoj instituciji za mlade delikvente. Duboko emotivan, ispunjen intimnim ispovestima tinejdžera izrečenim direktno u kameru, 400 UDARACA biva prikazan na otvaranju festivala u Kanu 1959. godine, gde je i nagrađen za najbolju režiju.

Uvodnu reč će održati Petar Mitrić, a ulaz na projekciju je slobodan.