Četiri godišnja doba: Akvizicije 2022.

Četiri godišnja doba: Akvizicije 2022.

trajanje izložbe: 27 januar – 18. februar 2023.

autor(i): kustoski tim Savremene galerije Subotica

U proteklih desetak godina, izložbe akvizicija postale su ustaljena praksa u Savremenoj galeriji Subotica. Naime, naša Galerija, kao ustanova koja ima i svoju umetničku kolekciju, svake godine otkupi ili prihvati na poklon određeni broj umetničkih dela. Ta dela raspoređuju se u odgovarajuće zbirke i na taj način postaju kulturna dobra u javnom vlasništvu – ona su zajednička baština svih nas. Njihov život se nastavlja unutar kolekcije naše Galerije, u okviru koje postaju javno dostupna.

U protekloj godini, putem konkursa Ministarstva kulture Republike Srbije, za kolekciju Savremene galerije Subotica otkupljena su četiri dela umetnica koje su već imale svoje samostalne izložbe u našoj Galeriji. Tako su naše nasleđe postale: slika Crno more Marije Dragojlović, slika Nokturno Korine Gubik, objekat Like There Is No Tommorow Ivane Ivković i video rad Tat Tvam Asi (Ti to jesi) Adrien Ujhazi. Video rad Adrien Ujhazi je, inače, prvi otkupljen i muzealizovan video rad u šezdesetogodišnjem postojanju kolekcije naše Galerije.

Na izložbi Četiri godišnja doba publici su predstavljena sva četiri dela, uz priče o njihovom nastanku, istorijatu izlaganja i biografijama autorki. Dok je izložba zamišljena kao nedeljiva celina, njen naziv se poigrava brojem otkupljenih dela i sugeriše njihovo nadovezivanje u sasvim logičnom sledu prelaska iz jednog u drugo godišnje doba, kao što svako od ovih umetničkih dela može da posluži kao povod da se iz jednog pristupi istraživanju i sagledavanju drugog.