ANITA BAKOŠ / ELENA KOKAI: VIBES

ANITA BAKOŠ / ELENA KOKAI: VIBES

U Savremenoj galeriji Subotica će u petak, 03. februar 2023. u 18.00 časova biti otvorena izložba VIBES umetnica Anite Bakoš i Elene Kokai.

Anita Bakoš i Elena Kokai su umetnice različitih umetničkih poetika koje u svojim radovima izvedenim u klasičnim slikarskim tehnikama, istražuju intimističke prizore tragajući za atmosferom spokoja i povratka u neko unutrašnje, sigurno mesto (Bakoš) ili istražuju mogućnosti apstraktnog izraza kroz preplitanje spontanosti i kontrole (Kokai). Dve umetnice će se prvi put samostalno predstaviti subotičkoj publici.

Kustos izložbe je Miroslav Jovančić, kustos SGSU.

Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Korine Gubik.

Projekat je podržan od strane Grada Subotice.

IZJAVE UMETNICA

Anita Bakoš

Uglavnom me inspirišu svakodnevni događaji iz moje neposredne okoline. Volim da se sećam (i preko fotografija) bljeskova doživljaja, trenutaka, utisaka. Oni se naknadno pretvaraju (pripitomljavaju) u slike-želje i oblikuju u kompozicije na platnu.

Junaci mojih slika ponekada su usamljene figure u nekom intimističkom okruženju (beton, zid, pesak, voda), koje egzistiraju u stanju promenjene percepcije vremena, dok su ponekad nagomilane, stapaju se jedna u drugu, multipliciraju same sebe stvarajući boje-prostore koji čekaju da budu osvojeni.

Pozivam posmatrača u jedan spokojan svet. Kroz nesputano šaranje, igru, dospevam u specifično stanje koje mogu opisati kao strujanje (flow), koje me vraća u detinjstvo i gde svaki put iznova preživljavam ove trenutke sreće, koji sami po sebi mogu biti cilj, izazov.

Elena Kokai

U 2021. godini nastala je prva slika ovog ciklusa, pod nazivom EKG. Bio je to nastavak procesa, kojem su preteče radovi iz 2013-14. U protekle dve godine, dok su nastajale, slike su evoluirale i diktirale određeni ritam, i imam utisak da ovaj proces može biti beskonačan. Ispitivala sam izražajnu moć apstrakcije, tražila ekvilibrijum spontanosti i kontrole, vežbala povlačenje, vršila iskopavanja u podsvesnom, materijalizovala unutrašnju potrebu. Mark Rotko i Hiroši Sugimoto su bez sumnje vrlo uticali na mene, tako da doživljavam ovu seriju radova i kao svojevrstan omaž njima dvojici.

Ako sam uspela da zagrebem površinu kolektivnog nesvesnog, zatalasam močvaru u kojoj se rasplinjuje ego, onda se nadam da će publika da uroni u njene plodne, vibrantne prostore i pronađe izvor energije, mir i kontemplaciju.

BIOGRAFIJE

Anita Bakoš je rođena 1980. godine u Senti. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za Slikarstvo u klasi Jovana Rakidžića 2007. godine.

Imala je šest samostalnih (Novi Sad, Vrbas, Palić, Ada) i učestvovala je na više od dvadeset grupnih izložbi (Novi Sad, Beograd, Niš, Segedin, Budimpešta, Komoran, Kapošvar, Senta, Bačka Topola, Subotica).

Nagrade:

2006: Druga nagrada „Vamadisz“ za ilustracije pesama Jožefa Atile.

2006: Nagrada Galerije Matice srpske na konkursu “Španija – pogled sa strane“, Novi Sad.

2007: Perspektive, Novi Sad

2015: Senćanska tradicionalna likovna kolonija/ Slikanje akvarelom, Senta

Trenutno radi kao nastavnik crtanja, slikanja u senćanskoj Gimnaziji za talentovane učenike“ Bolyai“.

Elena Kokai je rođena 1972. godine u Senti. Slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sad završila je 2000. godine u klasi profesora Dušana Todorovića. U Gimnaziji „Boljai“ predaje crtanje i slikanje od 2008. godine. Samostalno izlagala u Novom Sadu i Senti. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama: Novi Sad, Senta, Bačka Topola, Subotica, Segedin, Sentandreja, Budimpešta, Brežice. Likovne kolonije: Senta, Stara Moravica, Palić, Sentandreja, Budimpešta.