IZLOŽBA I RAZGOVOR U KUĆI FERENCA RAJHLA

IZLOŽBA I RAZGOVOR U KUĆI FERENCA RAJHLA

IZLOŽBA I RAZGOVOR U KUĆI FERENCA RAJHLA

Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.
petak, 26. april 2024, 19 časova

 

Savremena galerija Subotica priređuje dvostruki program koji imaju zajedničku tačku: promišljanje pojma DOM.

Program počinje razgovorom pod nazivom U kući Ferenca Rajhla, gde će gošća Ivana Ivković govoriti o razmatranju kompleksnog odnosa ovog secesijskog zdanja i savremene vizuelne umetnosti. Njena izložba Amuse me, održana u martu 2018. godine, bavila se prostorom Palate Rajhl kao poljem sagledavanja mogućih istorija, ličnih i kolektivnih, koje su se u njemu odvijale. Ta izložba veoma brzo je stekla naklonost publike, ali i kritike jer je te iste godine dospela u najuži izbor za „Politikinu“ nagradu.

Moderatorka večeri će biti Nela Tonković, kustoskinja SGSU.

Paralelno s razgovorom, otvaramo vrata izložbe No Place Like Home. Slika doma u kolekciji Savremene galerije Subotica. Kroz istraživanje prikaza doma u kolekciji Savremene galerije Subotica izložba upoznaje publiku sa umetničkim radovima u različitim medijima, nastajalim od ’60. godina 20. veka do danas, i podstiče ispitivanje percepcije doma i njegovih različitih funkcija. Uz već prikazivane radove Pala Petrika, Delije Prvački, Mihaila Vasiljevića, biti predstavljena i retko izlagana dela, poput radova Julije Kiš, Radenka Miševića, Salima Obralića i Karela Zelenka.

Kustoskinje izložbe su istoričarke umetnosti Nela Tonković i Tamara Kucor.

Razgovor sa Ivanom Ivković i izložba No Place Like Home sagledavaju odnos između jednog reprezentativnog zdanja, Palate Rajhl, izgrađenog u sasvim drugačijem vremenu i za potpuno drugačiju funkciju porodičnog doma, i njegove naknadno stečene funkcije javnog prostora za kolekcionisanje, izlaganje i komunikaciju savremene umetnosti.

Sve vas srdačno očekujemo ☺

Ivana Ivković (1979, Beograd) diplomirala je slikarstvo, magistrirala crtež i doktorirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 2002. godine izlagala je na više samostalnih izložbi u Srbiji, Austriji, Nemačkoj, Libanu, Italiji, Španiji, SAD-u, Turskoj, Danskoj, Kanadi, Indiji i učestvovala na nekoliko značajnih grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Tri puta je bila finalistkinja „Politikine“ nagrade za najuspešniju izložbu (2007, 2010, 2019). Dobitnica je stipendije KulturKontakta iz Beča (2008), Residency Unlimited organizacije iz Njujorka (2012), Casa dell Arte stipendije u Bodrumu (2013), kao i stipendije grada Linca (2014), stipendije Ministarstva kulture Kvebeka u Montrealu, stipendije Beirut Art Residency iz Libana, kao i nekolicine drugih programa. Njeni radovi se nalaze u IFA kolekciji (Štutgart, Nemačka), kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Wiener Stadtische kolekciji savremene umetnosti (Beč, Austrija), Telenor kolekciji savremene srpske umetnosti, u kolekciji Oktobarskog salona (Beograd, Srbija), Muzeja grada Beograda, kao i u nekoliko značajnih privatnih kolekcija u Njujorku, Bazelu, Lisabonu i Turskoj.