Space Shuffle Week u Savremenoj Galeriji Subotica

Space Shuffle Week u Savremenoj Galeriji Subotica

U okviru edukativnih i pratećih programa izložbe Space Shuffle umetnice Marijane Buljovčić, u drugoj nedelji oktobra održaće se Space Shuffle Week u Savremenoj galeriji Subotica. Tokom ove nedelje održaće se projekcija filma „Stalker”, razgovor sa umetnicom i kreativna radionica. Ovim programima će se zatvoriti izložba Space Shuffle. Promocija kataloga izložbe biće do kraja 2019. godine.

Marijana Buljovčić művésznő Space Shuffle kiállításának edukatív- és kísérőprogramjai keretein belül, október második hetén Space Shuffle Week kerül megrendezésre a szabadkai Kortárs Galériában. Ez a hét alatt a Sztalkert vetítjük, beszélgetünk a művésznővel és kreatív foglalkozásra is sor kerül majd. Ezekkel a programokkal zárjuk a kiállítást. A katalógus bemutatója 2019. végéig megvalósul.

SREDA, 9. OKTOBAR 2019. U 19.00 – PROJEKCIJA FILMA „STALKER”

sredu 9. oktobra od 19 časova u Savremenoj galeriji Subotica prikazaće se film STALKER reditelja Andreja Tarkovskog kao prvi od programa u okviru SPACE SHUFFLE WEEK-a.

Remek delo reditelja Andreja Tarkovskog iz 1979. godine “Stalker” pripada samom vrhu svetske kinematografije i zbog svoje složenosti i duboke ukorenjenosti u filozofiji duha, film od svog nastanka predstavlja enigmu za teoretičare filma, stručnu javnost i publiku.

Iako zasnovan na naučno-fantastičnom romanu braće Strugacki “Piknik pored puta”, Tarkovski u priču unosi novu, duhovnu dimenziju, otvarajući mnoštvo pitanja o suštini ljudskog postojanja.

Priča prati putovanje melanholičnog Pisca u potrazi za inspiracijom i Profesora u potrazi za naučnim otkrićem kroz zabranjenu oblast ZONU, pogođenu misterioznim nuklearnim udarom. Sama ZONA predstavlja strogo čuvanu tajnu jer se u njenom središtu nalazi prostorija u kojoj se ostvaruju najintimnije ljudske želje. Jedina osoba koja poznaje put i poseduje dar vođenja kroz zonu je Stalker, takođe misteriozna osoba bez koje je gotovo nemoguće preživeti smrtonosne prepreke koje vrebaju na svakom koraku.

Na vizuelnom planu “Stalker” predstavlja pravu gozbu zbog autentične palete boja u distopijskim scenama snimljenim u prostoru Zone. Prostor izvan zone je snimljen u kontrastnim monohromnim tonovima sličnim sepiji. Spori ritam filma omogućuje gledaocu da promisli sopstveno učešće u Zoni, kao i dileme sa kojima se susreću likovi u filmu. Još jedan od jedinstvenih postupaka u filmu “Stalker” jeste zvuk, pošto je Tarkovski insistirao na ideji da zvuk u filmu mora raditi kompozitor kako bi svaki šum u filmu ostao strogo kontrolisan i da bi doprineo stvaranju tajnovite atmosfere. Isto kao i sa zvukom, svaki detalj u scenografiji filma je pažljivo smišljen i sa sobom nosi simboličnu vrednost. Zahvaljujući svim tim detaljima publika pred sobom ima nezaboravno filmsko iskustvo koje će ga pratiti celog života. Svako novo gledanje filma “Stalker” otvara nove detalje i nove dileme, što čini ovaj film jedinstvenim umetničkim delom.

Uvodnu reč o filmu će održati Petar Mitrić a ulaz na projekciju je slobodan.

PETAK, 11. OKTOBAR 2019. U 19.00 – RAZGOVOR SA UMETNICOM: MARIJANA BULJOVČIĆ

Drugi program SPACE SHUFFLE WEEK-a je Razgovor sa umetnicom: Marijana Buljovčić. Sa umetnicom će razgovarati kustos izložbe Miroslav Jovančić.

SUBOTA, 12. OKTOBAR 2019. U 10.00 – KREATIVNA RADIONICA „LOV NA GEOMETRIJU“

Space Shuffle Week zatvaramo radionicom „Lov na geometriju“ koja će se održati u subotu od 10.00 – 12.00 u Savremenoj galeriji Subotica. Broj učesnika je ograničen a zainteresovani trebaju da prijave svoje učešće na sledeći e-mail: pedagog.sgsu@gmail.com

Radionicu će voditi Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja SGSU i Tamara Kucor, kustoskinja-pripravnica. Radionica je besplatna a materijal obezbeđuje Savremena galerija Subotica.

Srdačno Vas očekujemo ?