Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov: Lady Of Hormones

Edita Kadirić i Maja Rakočević Cvijanov: Lady Of Hormones

U Savremenoj galeriji Subotica će u četvrtak, 19. septembra 2019. u 19.00 biti otvorena izložba Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov Lady of Hormones.

Ova umetnička kolaboracija kao polaznu tačku ima misao o sazrevanju ženskog uma i tela, odnosno promenama koje se dešavaju u individualnim životima i koje su provocirane, između ostalog, protokom vremena. Izložba je multimedijalna i sastoji se od animiranih crteža, fotografija, crteža na papiru i skulptura. Postavka će osvetliti fenomen bavljenja ženskim telom u savremenoj umetnosti i prikazaće nove serije radova Edite Kadirić i Maje Rakočević Cvijanov dok će se publika upoznati sa novim medijem animiranog crteža.

Edita Kadirić je rođena 1976. godine u Banja Luci. Diplomirala je 1997. godine na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo u klasi Slobodana Kneževića kao najbolji student generacije. Magistrilala je 1999. godine na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu. Postdiplomske studije na odseku Umetnost Intermedija završila je 2015. godine u Barseloni. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu(Nemačka, Španija). Dobitnica je nagrade grada Subotice „dr Ferenc Bodrogvari”, “Bienale studentskog crteža” “IXBienale umetnosti Riudebitlles“… Živi u Francuskoj.

Maja Rakočević Cvijanov rođena je 1975. Živi u Subotici. Magistrirala je 2004. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Subotica, Pančevo, Njujork, Prag, Budimpešta, Pariz, Grac..) Dobitnica je nagrada Galerije Pero i Fonda „Vladeta Petrić” u Beogradu, Bijenala mladih u Vršcu i grada Subotice „dr Ferenc Bodrogvari”, a dva puta je bila finalista nagrade „Mangelos”. Autorka je pet javnih spomenika na teritoriji Subotice. Njeni radovi se nalaze u privtanim i javnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu. O njenom radu pisalo se u časopisima „ Flash Art”, „Umelec”, „Likovne besede”, „ProFemina”, „Remont”, „Rukovet”. Udata, majka dvoje dece.

Kustoskinja izložbe je Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

Srdačno Vas očekujemo ?