Joškin Šiljan

Joškin Šiljan

JOŠKIN ŠILJAN

U Savremenoj galeriji Subotica će u sredu, 18. decembra 2019. u 17 časova biti otvorena izložba Joškina Šiljana, jednog od vodećih predstavnika umetnosti samoukih vizionara u Srbiji. Samouki stvaraoc svoj lični svet sirove istine spaja sa senzacijama iz spoljašnjeg sveta i prenosi u medijum slike ili crteža. Šiljanov nekonvencionalan i eksperimentalan pristup i stvaralaštvo van dominante kulture ga čini originalnim i autohtonim umetnikom. Njegova dela karakterišu sistemi umreženih krivudavih linija u koje unosi narativ i dodaje im duhovit komentar u izvornom lokalnom narečju. Izložba Joškina Šiljana prikazaće njegova reprezentativna ostvarenja iz Zbirke MNMU, kao i dela iz vlasništva autora.

U sklopu izložbe, održaće se radionica za najmlađe, i prikazaće se dokumentarni film o umetniku u izdanju MNMU.

Projekat je rezultat saradnje Savremene galerije Subotica i Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koji prikuplja, čuva, proučava i publikuje dela umetnosti od 1960.godine, od samog svog osnivanja, do danas.

Kustosi izložbe: Nina Ljubomirović (MNMU), Tamara Kucor (SGSU)

Izložbu prati monografski katalog, autorke Nine Krstić, čiji dizajn potpisuje Slobodan Štetić.

BIOGRAFIJA UMETNIKA

Rođen je 28. marta 1953. godine u Pirotu. Nakon završene leskovačke gimnazije, upisuje Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, gde je i diplomirao u struci građevinskog inženjera. Slikarstvom počinje aktivno da se bavi 1987. godine, dok zvanično izlaže od 1994. Živi i stvara u Grdelici.

Počev od svog prvog zvaničnog izlaganja, do danas, Joškin Šiljan realizuje niz samostalnih i grupnih izložbi, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Učesnik je brojnih domaćih likovnih salona i bijenala – u Leskovcu, Aleksincu, Nišu, Jagodini, Beogradu, Zrenjaninu, Novom Sadu i Skoplju, kao i međunarodnih likovnih kolonija, organizovanih u: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Rumuniji, Sloveniji, itd. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima se kao najznačajnije izdvajaju Zlatna paleta, dodeljena na Prolećnoj izložbi ULUS-a, 2006. godine u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, zatim Velika nagrada za izložena dela na 14. Bijenalu naivne i marginalne umetnosti, 2009. u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, kao i Prva nagrada za slikarstvo na papiru, na Bienalu za crtež – OSTEN, 2016. u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 2000. godine.

Srdačno Vas očekujemo