Joškin Šiljan

Joškin Šiljan

JOŠKIN ŠILJAN

Joškin Šiljan az outsider art egyik fő képviselője Szerbiában. Az autodidakta alkotó a személyes világának nyers igazságát vegyíti a külvilágban észlelt szenzációkkal, és festmény vagy rajz formájában örökíti meg. Šiljan konvenciókhoz nem ragaszkodó és experimentális megközelítése, valamint a domináns kultúrán kívüli alkotói munkássága teszi őt igazi, autentikus művésszé. Munkáit a hálózatba kötött kavargó vonalrendszerek jellemzik, amelyekbe narratívát illeszt és szellemes kommentárt fűz dél-szerbiai nyelvjárásban. Joškin Šiljan kiállításán a művész reprezentatív munkái lesznek láthatóak a jagodinai Naiv és Marginális Művészetek Múzeumának gyűjteményből, valamint a szerző magántulajdonát képező alkotásokból.

A kiállítás keretein belül gyerekeknek szóló kreatív műhelymunkára is sor kerül majd, amelyet maga a művész fog vezetni, valamint bemutatásra kerül az NMMM által készített dokumentumfilm a művészről.

A projekt a szabadka Kortárs Galéria és a jagodinai Naiv és Marginális Művészeti Múzeum közötti együttműködés eredménye.

Kurátorok: Nina Ljubomirović (MNMU), Tamara Kucor (SGSU)

A kiállítás illusztrált katalógus kíséri, melynek szerzője Nina Krstić, a dizájn pedig Slobodan Štetić keze munkáját dícséri, valamint egy dokumentumfilm a festőről a NMMM produkciójában.

A MŰVÉSZ ÉLETRAJZA

1953. március 28-án született Pirotban. A leskovaci gimnázium után, Nišben szerzett oklevelet az Építészeti Egyetemen, építészmérnöki szakon. Festészettel 1987-ben kezdett el aktívan foglalkozni, majd 1994-től hivatalosan is kiállította műveit. Grdelicán él és alkot.

Az első hivatalos kiállításától kezdve, napjainkig, Joškin Šiljan számos önálló és csoportos tárlaton szereplelt bel- és külföldön egyaránt. Számtalan hazai képzőművészeti szalon és biennále résztvevője – Leskovacban, Aleksinacban, Nišben, Jagodinában, Belgrádban, Nagybecskerekben, Újvidéken és Skopljeban, csakúgy mint nemzetközi művésztelepeké Szerbiában, Macedóniában, Montenegróban, Romániában, Szlovéniában stb. Több díjban és elismerésben részesült, melyek közül kiemelkednek az Aranypaletta, amelyet az ULUS tavaszi tárlatán ítéltek neki oda 2006-ban a belgrádi Cvijeta Zuzorić Művészeti Pavilonban, továbbá a jagodinai 14. Naiv és Marginális Művészeti Biennále Nagydíjának nyertese, valamint neki járt az OSTEN – Rajzbiennále első díja a skopljei Nemzeti Galériában 2016-ban. A Szerb Képzőművészek Egyesületének (ULUS) tagja 2000. óta.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!