Tibor Lazar: VITAMIN, PROTEIN, KOKAIN -Otvaranje izložbe

Tibor Lazar: VITAMIN, PROTEIN, KOKAIN -Otvaranje izložbe

U Savremenoj galeriji Subotica će u petak, 11. septembra 2020. u 19 časova biti održano otvaranje samostalne izložbe Tibora Lazara pod naslovom “Vitamin, protein, kokain”.

Umetnost Tibora Lazara je tesno vezana za regiju Vojvodine i njenu prošlost. U svom umetničkom istraživanju bavi se arhitekturom sa prekretnice vekova i sa duhom tog vremena koji je ostavio velikog traga na identitet našeg regiona. Transformiše i reinterpretira rekvizite koji su krasili ne samo spoljašnjost, nego i unutrašnjost građanskih domova. Lazar jezikom savremene umetnosti ukazuje na paralele dva vremena, poigrava se sa kanonima prošlosti koje uočava sa vremenske distance. U njegovim radovima prošlost i sadašnjosti se sjedinjuju, dolazi do susreta dva potpuno različita sveta. Vremenske analogije i društvene promene koje se u međuvremenu dešavaju su pitanja kojima se umetnik bavi, a u svoje radove uključuje i prepoznatljive elemente popularne kulture i ulične umetnosti.

Na izložbi će biti predstavljeni slike, kolaži, i objekti-instalacije. Otvaranje izložbe će upotpuniti performansi glumaca subotičkog Narodnog pozorišta, kao i ambijentalna muzika Wb Forty–one-a.

Promocija kataloga i prateći programi izložbe biće naknadno najavljeni.

Biografija:

Tibor Lazar je rođen 1980. godine u Bečeju. Osnovne studije završio je 2004. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Zvanje magistra je stekao u istoj instituciji. Dva semestra je pohađao postdiplomske studije u Ecole Cantonale d’Art du Valais u Švajcarskoj. Svoje radove redovno izlaže u zemlji i inostranstvu. Njegova dela mogu se naći u privatnim i javnim kolekcijama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Profesor je odeljenja za likovnu umetnost Gimnazije za talentovane učenike sa domom “Boljai” u Senti. Trenutno živi i radi u Senti.

* Molimo posetioce koji budu prisustvovali otvaranju izložbe da obavezno nose zaštitne maske i poštuju propisane mere zaštite.