Predavanje: Spokoj i bura: vodeni pejzaži u istoriji umetnosti

Predavanje: Spokoj i bura: vodeni pejzaži u istoriji umetnosti

U okviru pratećih programa izložbe Jelene Sredanović OTISAK. MATRICA. TRENUTAK. u sredu, 29. juna 2022. u 19 časova biće održano predavanje istoričarke umetnosti Tine Nađ pod nazivom Spokoj i bura: vodeni pejzaži u istoriji umetnosti.

Predavanje se fokusira na predstave vode u pejzažnom slikarstvu, posebno ističući dva suprotna načina na koji se ona prikazuje. Od davnina voda ima višestruku simboliku u kulturi, pa tako i u umetnosti. Ona služi kao neiscrpna inspiracija umetnicima sve do danas, i veoma je čest motiv u vizuelnoj umetnosti. Prve predstave vode javljaju se u antici, od realnih prikaza vode u okviru različitih scena, do alegorije vode i božanstava posvećenim vodi. Međutim, tek od epohe romantizma možemo da govorimo o vodenim pejzažima koji su oslobođeni od narativa. Sa jedne strane, imamo predstave vode koja je mirna, tiha, i spokojna, koja nas navodi na kontemplaciju, maštanje i introspekciju. Sa druge strane, javljaju se i slike vode koja je nemirna, preteća i burna, izazivajući u nama osećanja straha i nelagode, ali i divljenja pred njenom moći.

Tina Nađ rođena je 1993. u Subotici. Osnovne akademske studije istorije umetnosti završila je 2016. godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde je 2017. završila i master studije. Nakon studija volontirala je na brojnim izložbama i projektima, uključujući izložbu Umetnici akademici SANU iz kolekcije Pavla Beljanskog u Domu Vojske Srbije u Beogradu, izložbu Presecanje medija: muzika i vizuelnost u Savremenoj galeriji Subotica i mnoge druge. 2018. bila je učesnik večeri posvećenoj slikarki Ani Bukvić u Gradskom muzeju Subotica, a 2019. održala je predavanje Snoviđenja – predstave Trnoružice u umetnosti 19. veka u Savremenoj galeriji Subotica u okviru pratećih programa izložbe Selme Đulizarević Karanović Bajka o Nevidljivoj i o Trnoružici. Uređuje stranicu na Instagramu posvećenu prikazima meseca u umetnosti pod nazivom moonarthistory.