Előadás: Nyugalom és vihar: vizes tájképek a művészettörténetben

Előadás: Nyugalom és vihar: vizes tájképek a művészettörténetben

Jelena Sredanović NYOMAT. MATRICA. PILLANAT. Című kiállításának keretein belül 2022. június 29-én, szerdán, 19 órakor Nyugalom és vihar: vizes tájképek a művészettörténetben címmel Tina Nađ művészettörténész tart előadást.

Az előadás a víz tájképfestészetben való megjelenítésére fókuszál, két ellentétes megjelenítési módot hangsúlyozva. Ősidők óta a víznek többrétegű szimbolikája van a kultúrában, és a művészetben is. A mai napig kimeríthetetlen inspirációként szolgál a művészek számára, és gyakori motívum a képzőművészetben. A víz első ábrázolása az ókorban jelenik meg, a víz különböző jeleneteken belüli valósághű ábrázolásától a víz és a víznek szentelt istenség allegóriájáig. A narratíváktól mentes vízi tájakról azonban csak a romantika korszaka óta beszélhetünk. Egyrészt olyan ábrázolásaink vannak a vízről, amelyek nyugodtak, csendesek, kontemplációra és introspekcióra sarkallnak. Másrészt léteznek olyak vízábrázolások, amelyek nyugtalanok, fenyegetőek és kavargóak, félelmet és kényelmetlenséget keltenek, de egyben csodálatot is.

Tina Nađ 1993-ban született Szabadkán. Alapfokú művészettörténeti tanulmányait 2016-ban fejezte be a belgrádi Bölcsészettudományi Karon, mesterképzését pedig ugyanott 2017-ben. Az egyetemi tanulmányai befejezése után számos kiállításon és projekten vett részt önkéntesként, köztük a belgrádi Szerb Hadsereg Házban a Pavle Beljanski gyűjteményéből összeállított kiállításon, valamint a Szabadkai Kortárs Galéria több kiállításán. 2018-ban Ana Bukvić művészetéről tartott előadást a Szabadkai Városi Múzeumban, 2019-ben pedig a Kortárs Galériában Selma Đulizarević Karanović kiállításához kapcsolódóan tartott előadást. Egy Instagram-oldalt vezet, amely a Hold művészetben való ábrázolásával foglalkozik (@moonarthistory)