Razgovor sa umetnicom i promocija kataloga

Razgovor sa umetnicom i promocija kataloga

Savremena galerija Subotica će u subotu, 25. juna 2022. u 18 časova imati izuzetnu gošću, umetnicu Jelenu Sredanović čiji rad je visoko cenjen u najvišim umezničkim krugovima širom sveta.

Razgovor sa umetnicom biće održan u okviru pratećih programa izložbe “Otisak. Matrica. Trenutak.” koja je postavljena u Salonu SGSU.

Subotička publika će imati posebnu priliku saznati neke od tajni umetničke grafike koja je i posle više od pet vekova velika nepoznanica široj javnosti. Tokom večeri biće predstavljen katalog ove postavke.

Dr um. Jelena Sredanović je vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu za užu umetničku oblast Grafika. Diplomirala je 2005. godine na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi prof. Zorana Todovića gde je 2009. godine i magistrirala. Doktorske studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu školske 2016. godine kod prof. Biljane Vuković. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Novi Sad, Beograd, Niš, Ljubljana (Slovenija), Beč (Austrija), Bilbao (Španija), Madrid (Španija), Njujork (SAD), Peking (Kina), Jerevan (Jermenija), Rim (Italija), London (Engleska), Temišvar (Rumunija)…). Dobitnik je više nagrada i priznanja među kojima su najznačajnije: Počasna pohvala na Prvom međunarodnom bijenalu grafike u Jerevanu (Jermenija) 2017, Prva nagrada na Međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu 2017, Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva 2010, Druga nagrada na međunarodnoj izložbi Nagrada Valter Košatski u Beču (Austrija) 2009.

Dela Jelene Sredanović se nalaze u znamenitim javnim kolekcijama među kojima se izdvajaju: Muzej Albertina (Beč, Austrija), Nacionalni muzej Kine (Peking, Kina), Vurth muzej (La Rioha, Španija), Bilbaoarte fondacija (Bilbao, Španija), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (Novi Sad), Međunarodni grafički likovni centar Ljubljana (Ljubljana, Slovenija), Savremena galerija Subotica (Subotica) i dr.

Član Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine od 2006. godine i Grafičkog kolektiva od 2008. godine.

Razgovor sa umetnicom vodiće Jasmina Vidaković, kustoskinja izložbe.