Vođenje kroz izložbu

Vođenje kroz izložbu

U petak, 28. oktobra, u 18 časova u Savremenoj galeriji Subotica biće održano vođenje kroz izložbu Jelene Grujičić Home Is Where Your Heart Beats. Taj događaj je i poslednja prilika za posetu izložbi pre njenog zatvaranja 29. oktobra. Posetioce će kroz izložbu voditi vizuelna umetnica Jelena Grujičić i kustoskinja Nela Tonković.

Izložba Home Is Where Your Heart Beats otvorena je početkom septembra. Zamišljena kao pogled na dosadašnji umetnički rad Jelene Grujičić, predstavila je neke od ključnih tema kojima se umetnica bavi: potragu za domom, izazove majčinstva, čovekovu potrebu za prirodom. Najnovija dela Jelene Grujičić, ambijentalne instalacije koje ispituju naš odnos prema prirodnom okruženju, uspela su da aktiviraju publiku da formira svoj doživljaj te važne teme.

Publika je imala priliku da se sretne sa autorkom prilikom nedavno održanog Razgovora sa umetnicom, koji joj je približio umetničku i privatnu ličnost Jelene Grujičić. Vođenje kroz izložbu je drugačija, aktivna forma upoznavanja sa izloženim delima u kojoj publika ima mogućnost da neposredno bude uključena u kreiranje toka vođenja, kroz svoja pitanja i zapažanja.

Vođenje kroz izložbu je i poslednji edukativni program u ovom mesecu u Savremenoj galeriji Subotica.

Jelena Grujičić, rođena 1986. godine u Subotici, je vizuelna umetnica, kulturna radnica i majka. Diplomirala je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2011. godine, u klasi profesorke Biljane Vuković. Članica je Udruženja KURS (Beograd), udruženja Klara & Rosa i jedna je od osnivača Centra za savremenu kulturu i umetnost u Subotici. Samostalno je izlagala u Troa Rivjeru (Kanada), Parizu (Francuska), Subotici, Podgorici (Crna Gora), Osijeku (Hrvatska), a njen rad selektovan je i za grupne izložbe u Beogradu, Bostonu (SAD) i Parizu.

Nakon višegodišnjeg života u Beogradu i Parizu, 2018. se vraća u Suboticu, gde i sada živi.