BEHIND THE SCENES: UMETNOST IZA KULISA

BEHIND THE SCENES: UMETNOST IZA KULISA

MARKO MAROSIUK

Savremena galerija Subotica nastavlja ciklus razgovora “Behind the Scenes: umetnost iza kulisa” u sredu, 1. februara 2023. u 18 časova.

Cilj ovog ciklusa je da predstavi aktere kulturne scene našeg grada čiji rad je od vitalnog značaja za njegov umetnički život ali njihova delatnost često ostaje u pozadini dešavanja.

Naš sagovornik biće Marko Marosiuk, kostimograf i modni dizajner.

Rođen u Subotici. Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ završio u Novom Sadu. Diplomirao na Akademiji lepih umetnosti na odseku kostimografije u Beogradu. Odmah nakon završetka Akademije počinje da radi kao asistent kostimografa u subotičkom Narodnom pozorištu. Svoj rad predstavlja i kroz bavljenje modnim dizajnom kroz izlaganja samostalnih kolekcija koje je predstavio na Belgrade Fashion Week-u, Serbia Fashion Week-u, Maastricht Fashion Clash-u, kao i na Sarajevo i Budapest Fashion Week-u.

Nakon izlaganja pet samostalnih modnih kolekcija odlučuje da se posveti isključivo radu u pozorištu. Radi kao glavni kostimograf u subotičkom Narodnom pozorištu gde je uradio kostime za dvadeset i dve predstave, a kao glavni kostimograf radio je i na predstavama u Zagrebu, Splitu, Osjeku, Velikoj Gorici, Kraljevu.

Sa Markom Marosiukom govoriće Jasmina Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Srdačno Vas očekujemo!