Filmsko veče DUGA RESA i razgovor sa grupom ŠKART

Filmsko veče DUGA RESA i razgovor sa grupom ŠKART

NO PLACE LIKE HOME. SLIKA DOMA U KOLEKCIJI SAVREMENE GALERIJE SUBOTICA
Projekcija filma DUGA RESA i razgovor sa Draganom Protićem Protom iz grupe ŠKART

Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.
utorak, 4. jun 2024. u 19.00

 

U okviru pratećih programa izložbe NO PLACE LIKE HOME. SLIKA DOMA U KOLEKCIJI SAVREMENE GALERIJE SUBOTICA obradovaćemo publiku jednim izuzetnim programom.

U utorak, 4. juna 2024. u 19 časova sa radošću vas očekujemo na projekciji filma DUGA RESA beogradske umetničke grupe ŠKART a posebna nam je čast što će gost večeri biti Dragan Protić Prota iz ŠKART-a sa kojim je naša galerija već sarađivala.

Grupa ŠKART nastala je 1990. godine u Beogradu kao kolektiv koji uz mnogobrojne saradnike stalnim konstruktivnim sukobom ispituje i ukršta granične forme poezije, filma, arhitekture, grafičkog dizajna, performansa, muzike, alternativne edukacije i društvenog aktivizma. Prvih deset godina ŠKART razvija lokalnu strategiju uličnih samizdat akcija: Tvoje govno – tvoja odgovornost, Bonovi za opstanak, Tuga, Optužena… Narednih 15 godina grupa ulazi u dugoročni proces iniciranja novih kolektiva i umreženja: samoorganizovani horovi Horkeškart i Proba, ženske i muške verzije Novih kuvarica, Pesničenje – trening aktivne poezije.

Retrospektivne izložbe ŠKARTA održane su u Rijeci (2009), Londonu (2010), Beogradu (2012) i Nagoji (2013), a projektom Klackalište – poligon neravnoteže, ŠKART je 2010. godine učestvovao na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Film DUGA RESA premijerno je prikazan 2021. na festival SLOBODNA ZONA u Beogradu, na kom je dobio i Prvu nagradu publike. Producent i montažer filma je Vladimir Šojat (FRAKCIJA – Filmska revolucionarna akcija), distributer Five Stars Film Distribution, Beograd. Režiju i scenario potpisuje grupa ŠKART. Muziku je radio Peđa Vranešević. Glavnu ulogu tumači Milica Savić Mica. Film je prikazivan na seoskim poselima i na domaćim i inostranim festivalima, gde je dobio nekoliko nagrada. Trajanje filma je 63 minuta.

„Reč je o filmu o resama i ljudima, ispreplitanju, zaplitanju i rasplitanju; od tepihovih resa, preko Duge rese, do Arsena Dedića i Marka Brecelja.
Domaćica Mica S., ukrašavajući resama tegle sa zimnicom, dolazi do pronalaska koji će joj promeniti život i život mnogih do kojih doputuju njene “navlakvake”. Istovremeno, u drugim kućama, rese domaćinima i domaćicama zadaju nove nevolje. Kako da ih se otresu?”

– preuzeto sa seecult.org

Kako rese mogu da nam obogate ali i zakomplikuju život otkrijte u Savremenoj galeriji Subotica u utorak, 4. juna 2024. u 19 časova.

Posle filma sredi resna tombola. Srećni dobitnici dobijaju unikatne poklone.

Sve vas sa radošću očekujemo ☺