Kreativna radionica – Tanja Ostojić: POLITIKE ŽENSKOG TELA

Kreativna radionica – Tanja Ostojić: POLITIKE ŽENSKOG TELA

Tanja Ostojić – kreativna radionica
ŽENSKO ZDRAVLJE, POLITIKE TELA, RAD, SEKSUALNOST, MENOPAUZA, TRANSFORMACIJE i STARENJE

Savremena galerija Subotica
Park Ferenca Rajhla 5, Subotica
14 – 16. jun 2024.

Vizuelna umetnica Tanja Ostojić, čija nas izložba očekuje kasnije ove godine, održaće trodnevnu kreativnu radionicu, u okviru svog autorskog projekta pod nazivom „Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje ”(Women’s Health, Body Politics, Labour, Sexuality, Wellbeing, Menopause, Ageing and Agency) u periodu od 14. do 16. juna, svakog dana od 10 do 18 časova.

Projekat se bavi osnaživanjem žena čije se reproduktivno doba završava, u cilju njihovog razumevanja ovog perioda u smislu sticanja nove vrste mentalne i fizičke dobrobiti. Stoga će radionica spojiti žene različitih generacija, nacionalnosti i životnih priča u okruženje podrške i razumevanja koje će se stvoriti otvorenim razgovorima o osetljivim i intimnim temama. Ovu vrstu kolektivnog ženskog iskustva učesnice radionice mapiraće zajedničkim kreativnim radom u tehnici veza i pačvorka, koji će biti izložen u Savremenoj galeriji Subotica od 31. avgusta do 12. oktobra ove godine. Učesnice neka budu slobodne da ponesu sa sobom predmet od tekstila koji eventualno žele na ovaj način da ovekoveče i ugrade u zajedničku tapiseriju.

Radionica će se odvijati u prostoru Savremene galerije Subotica, a jedno prepodne i na jezeru Palić. Izlazak na jezero odvešće učesnice do Ženskog štranda i akva parka, gde će imati priliku da podele iskustva o praksama plivanja, povezivanja sa vodom i njenom učinkovitošću za žensko zdravlje, kao i da istraže o istorijatu ovog kupališta i da preispitaju kvalitet vode. Ove aktivnosti su u cilju promišljanja, povezivanja i kreativnog izražavanjao ulogama i strategijama žena koje vode ka ozdravljenju.

Učešće u radionici je besplatno, broj mesta ograničen, prijava je obavezna. Sve zainteresovane učesnice molimo da se prijave na mejl adresu pedagog.sgsu@gmail.com do ponedeljka, 10. juna u podne. Radujemo se vašim prijavama i da zajedno, na kreativan i edukativan način, provedemo jedan junski vikend.

Tanja Ostojić je interdisciplinarna umetnica, istraživačica i edukatorka, jugoslovenskog porekla, koja živi i radi u Berlinu. Ona je međunarodno priznata kao pionirka institucionalne rodne kritike i po svom radu u oblasti društveno i politički angažovane umetnosti, te umetnosti u javnom prostoru. Od 1994. godine razvija istraživačke, performativne umetničke projekte koji se bave pitanjima rodne politike, feminizma, migracija, raseljavanja, rada i etičke participacije. Njeni radovi se nalaze u značajnim muzejskim kolekcijama, i izlagani su širom sveta, između ostalog: u Bruklinskom muzeju u Njujorku, na Venezijanskom Bijenalu (2001, 2011, 2024. godine), kao i na Bijenalu u Busanu u Južnoj Koreji.

Više informacija o umetnici: https://tanjaostojic.com/

Projekat Tanje Ostojić „Žensko zdravlje, politike tela, rad, seksualnost, menopauza, transformacije i starenje”, podržale su: ifa — Institut für Auslandsbeziehungen, Savremena galerija Subotica, udruženje građana „Ženske studije i istraživanja”, Klub 60+ Savremene galerije Subotica. Medijski partneri: Magločistač, seecult.org.

 

Foto:
Tanja Ostojić: „Leksikon Tânja Ostojić”, radionica dokumentarnog veza, Goethe Institut Beograd (2017). Foto: Marija Piroški. Autorsko pravo: T. Ostojić