Predavanje: IZAZOV I TRANSFORMACIJA

Predavanje: IZAZOV I TRANSFORMACIJA

GORAN DRAGAŠ, ZORICA MILISAVLJEVIĆ I SELMAN TRTOVAC „NEVIDLJIVI TERET: UMETNIČKI DIJALOG O TRANSGENERACIJSKOJ TRAUMI“

Predavanje: IZAZOV I TRANSFORMACIJA. VIZUELNA UMETNOST KAO SVEDOK TRANSGENERACIJSKE TRAUME

Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5.
petak, 28. jun 2024, 19 časova

U okviru pratećih programa izložbeGorana Dragaša, Zorice Milisavljević i Selmana Trtovca „NEVIDLJIVI TERET: UMETNIČKI DIJALOG O TRANSGENERACIJSKOJ TRAUMI“ u Savremenoj galeriji Subotica održaće se predavanje IZAZOV I TRANSFORMACIJA. VIZUELNA UMETNOST KAO SVEDOK TRANSGENERACIJSKE TRAUME.

Vizuelna umetnost, sa svojom moći da prevaziđe reči i izrazi složene emocije, pruža nam jedinstven pogled na nasleđe koje se kao opterećenje prenosi kroz generacije. Predavanje će istražiti duboku temu transgeneracijske traume kroz prizmu vizuelne umetnosti.

Na koji način umetnici koriste različite tehnike i medije kako bi istražili i preneli emotivna iskustva i sećanja na traumu koja prati pojedince i društva u različitim generacijama? Kako umetnici interpretiraju i tretiraju ove teške teme? Odgovori na ova pitanja ponudiće nam dublje razumevanje života, gubitka, preživljavanja i nade.

Ovo predavanje je prilika za introspektivni pogled na moć umetnosti da nam pomogne u procesu isceljenja i transformacije kolektivne i individualne traume. Pridružite nam se dok zajedno istražujemo kako vizuelna umetnost može da posluži kao svedok prošlosti i kao most ka budućnosti.

Predavanje će održati Nela Tonković, kustoskinja izložbe.

Sve vas srdačno očekujemo ☺