TANJA OSTOJIĆ: Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés

TANJA OSTOJIĆ: Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés

Kiállításmegnyitó: szombat, 2024. augusztus 31., 17 órakor
Kortárs Galéria Szabadka
Raichle Ferenc tér 5

 

A kiállítás szerzője: Tanja Ostojić
A katalógus szövegének szerzője: prof. dr Jasmina Tumbas
In-house kurátor: Nela Tonković
Kiállítás tartama: 2024. augusztus 31október 12.

A kiállítás megnyitójára augusztus 31-én 17 órakor kerül sor tárlatvezetés formájában, amelyen Tanja Ostojić és Nela Tonković vesz részt. i Nela Tonković.

 

A kiállításról:

Tanja Ostojić több évtizedes munkássága során fontos témákat vet fel, amelyek közül sok a női emancipáció kérdéseivel, a nők művészeti rendszerben elfoglalt helyzetével és az empátia fontosságának megértésével kapcsolatos. A Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés című kiállítás életművének azt a részét képviseli, amely elsősorban ezekre a szinte elhallgatott, de a női életben létfontosságú témákra összpontosít. Tanja Ostojić munkássága a politikai pozíciók és a társadalmi közösség befolyása alatt álló nő szempontjából erőteljesen közvetíti azt az üzenetet, hogy a női test és az egészség állapota, valamint az a viszony, amelyet maga a nő épít ki hozzájuk élete során, mégis egymásra van utalva.A kiállítás egyik fő célja, hogy ráirányítsa a közönség figyelmét azokra az érzékeny jelenségekre, amelyekkel Tanja Ostojić munkássága foglalkozik, valamint hogy a nőket képessé tegye saját életük, saját döntéseik és egészségük fontosságának tudatosítására.

A kiállítás Tanja Ostojić válogatott műveiből áll, amelyek a következő médiumokban készültek: szobrok, domborművek, rajzok, hímzések, videók, valamint 1992 és 2024 között készült tárgyak, fényképek és installációk. A közönségnek lehetősége lesz arra, hogy a művek közötti párbeszéd révén különböző módon dolgozza fel azokat a témákat, amelyekkel a szerző életének és alkotói munkásságának különböző szakaszaiban foglalkozik. Első alkalommal kerül bemutatásra a Maszturbációcímű sorozat, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeum gyűjteményéből származó fényképeivel, amelyeket párbeszédbe hoznak az azonos nevű szoborral és domborművel, amelyeket még nem állítottak ki a saját gyűjteményükön kívül (a nagykikindai Terra Múzeum gyűjteménye), valamint a kiállításra kifejezetten erre a kiállításra készült, a fizikai felépülés és a lélek közötti kapcsolatot vizsgáló tárgyak és textil- és papírmunkák. Az egyéni és kollektív textilmunkák, amelyek a Tanja Ostojić által idén júniusban a Szabadkai Kortárs Galériában és Palicson tartott műhelymunka során készültek, a menopauzáról való új ismeretek megszerzésének módszerét kutatva és alkalmazva, a nők többgenerációs csoportjával való közös alkotómunka révén, szintén első ízben kerülnek bemutatásra. Az utolsó három kiállítóteremben érdekes párbeszédet folytatnak majd Tanja Ostojić néhány úttörő munkája között, amelyek az intézménykritika, a nemek és osztályok, valamint a női nemi szerepek történelmi nyomása a magánéleti és szakmai kontextusokban témáit vizsgálják. A 2001-es Velencei Biennále hivatalos megnyitóján bemutatott performansz eredményeként készült Leszek az angyalod című videóinstalláció először lesz látható az „angyal” színfalak mögötti fotóival párbeszédben. A Hercegnőnek lenni (1998) és a Queer curatorial positioning (2003) című fotósorozat közötti párbeszéddel pedig az életművében rendkívül korán tematizált nem-bináris pozíciókat veszi számba.

A tárlaton látható alkotások többsége teljesen új, vagy korábban még soha nem volt látható.  Csak néhány kiállítási tárgy a szerző úttörő munkái, amelyek ezúttal sajátos párbeszédben jelennek meg ugyanezen művek új, eddig figyelembe nem vett aspektusaival.

 

A művésznő életrajza:

Tanja Ostojić jugoszláv származású interdiszciplináris művésznő, kutató és oktató, aki Berlinben él és dolgozik. Az intézményes gender-elmélet kritikájának úttörőjeként, valamint a társadalmilag és politikailag elkötelezett művészet és a művészet a köztereken területén végzett munkásságáért nemzetközileg elismert. 1994 óta fejleszt kutatási, performatív művészeti projekteket, amelyek a nemi politika, a feminizmus, a migráció, a kitelepítés, a munka és az etikus részvétel kérdéseivel foglalkoznak. Művei fontos múzeumi gyűjteményekben szerepelnek, és világszerte kiállították őket, többek között a New York-i Brooklyn Múzeumban, a Velencei Biennálén (2001, 2011, 2024), valamint a dél-koreai Busan Biennálén.

 

Kiállítás támogatói:

Tanja Ostojić Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés Női egészség, testpolitikák, munka, szexualitás, menopauza, transzformációk és öregedés (Women’s Health, Body Politics, Labour, Sexuality, Wellbeing, Menopause, Ageing and Agency), című projektjét támogatták: ifa - Institut für Auslandsbeziehungen, Kortárs Galéria Szabadka, Női Tanulmányok és Kutatások Polgárok Egyesülete, Klub 60+ Kortárs Galéria Szabadka.

Médiapartnerek: Magločistač, SEECult.org

Tanja Ostojić és a Szabadkai Kortárs Galéria köszönetet mond a Terra Múzeumnak, a Vajdasági Kortárs Művészeti Múzeumnak és a Szabadkai Városi Múzeumnak a gyűjteményeikből származó kiállítási tárgyak kölcsönzéséért, valamint Dejan Mrkićnek a Szabadkai Történelmi Levéltárból, amiért támogatta Tanja Ostojić kutatását a városi úszókultúrákról Palicson.

A Szabadkai Kortárs Galéria éves programjának támogatói: Szabadka Város, North Engineering d. o. o.

Foto: Ena Jovančić Vidaković