BELE RADE / SEDMIKRÁSKY / DAISIES – Vera Chytilova (Čehoslovačka, 1966)

BELE RADE / SEDMIKRÁSKY / DAISIES – Vera Chytilova (Čehoslovačka, 1966)

BELE RADE / SEDMIKRÁSKY / DAISIES – Vera Chytilova (Čehoslovačka, 1966)

Uloge: Ivana Karbanová, Jitka Cerhová

Verovatno među najznačajnijim filmovima ere šezdesetih u svetskoj kinematografiji, “Bele Rade” Vere Hitilove najavljuje dolazak nove generacije čehoslovačkih reditelja, koji će uskoro osvojiti gotovo ceo svet svežinom ideja i veštinom upotrebe tehnike filmskog izraza. Priča o dve devojke istog imena, a različite boje kose, koje besciljno provode vreme zabavljajući se i kršeći zabrane uštogljene sredine, metaforično prikazuje stanje stvari tokom ranih šezdesetih u Čehoslovačkoj pod budnim nadzorom konzervativne totalitarističke sredine Istočnog Bloka.

U skladu sa nemirnim duhom glavnih protagonistkinja i sam vizualni izraz rediteljke varira od crno belih kadrova, do eksplozije boja na granici sa filmskim eksperimentom, što je i privuklo međunarodnu pažnju svetske kritike i festivalskih krugova. Ovako snažan početak karijere, za Veru Hitilovu, kao autorku u središtu patrijarhalnog sveta nije doneo mnogo olakšanja za dalji tok filmske karijere, već naprotiv, povukao je za sobom dozu sumnjičavosti lokalne javnosti prema slobodnom duhu koji propoveda. Uskoro su se njeni filmovi našli pod udarom cenzure, da bi se našla u situaciji da narednih šest godina ne dobije mogućnost snimanja novog filma. Za razliku od svojih kolega Miloša Formana, Ivana Pasera i Jana Nemeca, koji su nakon praškog proleća napustili Čehoslovačku, Hitilova odlučuje da ostane i započinje rad na prestižnoj filmskoj akademiji FAMU, putem kojeg je iznedrile nove generacije stvaralaca iz raznih krajeva sveta, uključujući i neke od naših autora.Film “Bele Rade” ostaje primer slobode stvaralaštva koje objedinjuje umetničke prakse avangarde, performansa, cinema veritea i  feminizma u jedinstveno delo koje ne gubi na aktuelnosti ni danas.

U skladu sa živopisnom i razigranom umetničkom formom izloženih dela Vanje Subotić u Savremenoj Galeriji Subotica, film Vere Hitilove predstavlja savršenu filmsku ilustraciju spremnu da iznova inspiriše i nadahnjuje generacije autorki u borbi za ravnopravnost u svetu krojenom po muškim principima.

Projekcija filma će se održati u Savremenoj galeriji Subotica u četvrtak 8. jula od 20 časova. Ulaz na projekciju je slobodan, a uvodnu reč će održati Petar Mitrić.