Predavanje: Zelenilo, prošlost i mi

Predavanje: Zelenilo, prošlost i mi

Subotica je grad koji je već 1866. godine imao „Statut o sađenju drveća na unutrašnjoj i spoljašnjoj teritoriji Grada Suboticeׅ“, a u istoj godini o zelenilu u gradu i na Paliću brinuo je gradski baštovan. Današnja situacija sa javnim parkovskim površinama u Subotici i okolini je znatno drugačija, ali njena budućnost zavisi isključivo od našeg odnosa prema toj važnoj temi.

Kroz osvrt na istorijski razvoj parkova, drvoreda i šuma u Subotici i okolini, na stanje u kojem se oni danas nalaze, predavanje će ponuditi i modele brige i održivog korišćenja zelenila u gradu i njegovom okruženju.

Predavanje će održati Viktorija Aladžić, arhitekta.

Prof. dr Viktorija Aladžić (1959, Subotica, Srbija) je arhitekta, istraživačica i aktivistkinja u oblasti očuvanja i razvoja arhitektonskog i urbanog nasleđa. Zaposlena je kao vanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i magistrirala iz oblasti Proučavanja, zaštite i revitalizacije graditeljskog nasleđa, a doktorirala na Geografskom fakultetu Univerziteta u Beogradu iz oblasti prostornog planiranja. Učestvovala je na mnogim domaćim i međunarodnim radionicama, seminarima, konferencijama i napisala brojne radove iz oblasti zaštite, valorizacije i razvoja urbanog i graditeljskog nasleđa, koji su objavljeni u brojnim domaćim i međunarodnim časopisima.