Előadás: Természet, a múlt és mi

Előadás: Természet, a múlt és mi

Szabadka olyan város, amely már 1866-ban rendelkezett „Szabadka bel- és külterületi faültetési szabályzatával”, és ugyanebben az évben a városi kertész gondozta a város és Palics parkjait. A szabadkai és környéki közparki területek mai helyzete jelentősen eltér, de a jövője kizárólag attól függ, hogy miként viszonyulunk ehhez a fontos témához.

Az előadás a szabadkai és környékén lévő parkok, fasorok és erdők fejlődésének történeti áttekintésén keresztül modelleket kínál a város és környéke zöldterületeinek gondozására és fenntartható használatára.

Az előadást Viktorija Aladžić, építész tartja.

Prof. dr Viktorija Aladžić (1959, Szabadka, Szerbia) építész, kutató és aktivista az építészeti és városi örökség megőrzése és fejlesztése területén. Az Újvidéki Egyetem szabadkai Építőmérnöki Karán docensként dolgozik. Diplomáját a Belgrádi Egyetem Építészmérnöki Karán szerezte, mesteri fokozatát az építészeti örökség tanulmányozása, védelme és revitalizációja témakörben, doktori fokozatot a Belgrádi Egyetem Földrajzi Karán területrendezési szakon szerzett. Számos hazai és nemzetközi workshopon, szemináriumon, konferencián vett részt, és számos tanulmányt írt a városi és építészeti örökség védelme, értékesítése és fejlesztése témakörében, melyek számos hazai és nemzetközi folyóiratban jelentek meg.