Beszélgetés a művésznővel | Jelena Grujičić

Beszélgetés a művésznővel | Jelena Grujičić

A Kortárs Galériában Jelena Grujičić művésznővel beszélgetünk október 7-én, pénteken 18 órakor. A beszélgetés a Home Is Where Your Heart Beats című kiállításának egyik edukatív programja, amely október 29-ig tart.

Jelena Grujičić alkotásait az otthon intim fogalmának keresése hatja át. Tanulmányai befejezése után a művésznőnek egy új élethez kellett alkalmazkodnia Franciaországban és ezért munkája során az otthon fogalmára és jellemzőinek vizsgálatára összpontosított. A mai napig hű maradt e téma kutatásához, a szemléletében bekövetkezett elkerülhetetlen változásokkal együtt, amelyeket az élet dinamikájának átalakulása hozott magával – a múlt intimitásától a kreatív aktivizmusig az otthon jelenti számára a lényeget, amelyet folyamatosan keres és amelyet műveivel igyekszik megközelíteni.

A beszélgetésen olyan témákról lesz szó, amelyek döntően befolyásolták Jelena Grujičić munkásságát, valamint az ökológiával kapcsolatos társadalmi szerepvállalását. A művésznővel Nela Tonković, a kiállítás kurátora beszélget.

Jelena Grujičić 1986-ban született Szabadkán, képzőművész, kulturális munkás és anya. A belgrádi Képzőművészeti Kar grafika szakán végzett 2011-ben, Biljana Vuković professzor osztályában. Tagja a KURS Egyesületnek (Belgrád), a Klara & Rosa Egyesületnek és a szabadkai Kortárs Kulturális és Művészeti Központ egyik alapítója. Önállóan állított ki Troyes Riviérán (Kanada), Párizsban (Franciaország), Szabadkán, Podgoricán (Montenegró), Eszéken,(Horvátország), alkotásait beválogatták csoportos kiállításokra Belgrádban, Bostonban (USA) és Párizsban is.

Belgrádban és Párizsban élt, majd 2018-ban visszatért Szabadkára.