BESZÉLGETÉS A MŰVÉSSZEL: MARKO CRNOBRNJA

BESZÉLGETÉS A MŰVÉSSZEL: MARKO CRNOBRNJA

A Szabadkai Kortárs Galériában október 26-án, csütörtökön 18 órai kezdettel beszélgetésre kerül sor Marko Crnobrnja képzőművésszel. A Crnobrnja szobraiból álló Akarom Bírom Tudomc. kiállítás szeptember 29-én nyílt meg és november 4-ig tekinthető meg.

A kiállítás Crnobrnja 2007-től napjainkig készült számos alkotásán keresztül tematizálja a felnőtté válást és az azt kísérő folyamatokat. Marko Crnobrnja kiválóan ötvözi munkáiban a különböző anyagokat, a dinamikus kifejezésmódokat és rengeteg történetet mesél el, melyekkel képes megragadni az érettség érzékeny állapotait. 

A beszélgetés alkalmat ad arra, hogy a közönség jobban megismerje Marko Crnobrnja munkásságát, személyiségét, és megértse kreativitásának meghatározó motívumait. 

A művésszel Nela Tonković, a kiállítás kurátora beszélget.

***

Marko Crnobrnja (1978, Obrenovác) 2005-ben a belgrádi Képzőművészeti Karon végezte tanulmányait, szobrász szakon, prof. Mrđan Bajić osztályában. Tanárként dolgozott a Technoart Művészeti Középiskolában, majd docensként a belgrádi John Nesbitt Művészeti és Formatervezési Karon. 2017 óta a belgrádi Iparművészeti Kar művészeti munkatársa. 2005 óta az ULUS tagja. 

Önálló tárlatok: Belgrád (Belgrádi Kulturális Központ Művészeti Galériája, Novembar Galéria, Cepter Múzeum Galéria, „Balkan“ Mozi, 73. Galéria, Arte Galéria, Zvono Galéria), Nagykikinda (Nemzeti Múzeum), Sirogojno (Szabadtéri Múzeum „Staro selo“), Kragujevác (RIMA Galéria), Pancsova (Kortárs Művészeti Galéria), Zürich (Thalberg Galéria, Svájc), Ljubljana (Artevida Galéria, Szlovénia), Bécs (Siemens Art_Lab Galéria, Ausztria). Csoportos kiállításokon vett részt Szerbiában, Ausztriában és Törökországban. 

2009 óta számos díjat nyert, amelyek közül kiemelkedik a 2010-es Shanghai Expo-n a Szerb Köztársaság Hivatalos Emléktárgya Verseny első díja .

Művei a belgrádi Pedagógiai Múzeum, a nagybecskereki Kortárs Galéria, a niši Kortárs Művészeti Galéria, a smederevói Kortárs Galéria, a vranjei Nemzeti Múzeum, az Obrenovac Kulturális Központ, a Zepter Múzeum, az Arte Galéria, a RIMA Galéria, a Hilger Galéria (Bécs, Ausztria) és a Thalberg Galéria (Zürich, Svájc) gyűjteményeiben találhatók. Két köztéri szobor szerzője: Kragujevacon és Šabacon.

***

Marko Crnobrnja Akarom Bírom Tudom Akarom Bírom Tudom c. kiállítása keddtől szombatig 10-18 óra között látogatható a Szabadkai Kortárs Galériában.

Minden kedden ingyenes a belépés!