Šetnja Stazom zdravlja, Daščanska šuma

Šetnja Stazom zdravlja, Daščanska šuma

Udruženje Poželi želju i Savremena galerija Subotica u subotu, 1. oktobra, organizuju šetnju Stazom zdravlja kroz Daščansku šumu (Srpski šor) sa početkom u 9.45 časova. Šetnja se organizuje kao deo edukativnih programa izložbe Jelena Grujičić: Home Is Where Your Heart Beats.

Vizuelna umetnica Jelena Grujičić u svom radu sa posebnom pažnjom progovara o prirodi i čovekovom odnosu prema njoj. U nekoliko svojih poslednjih dela, Jelena Grujičić je prirodu postavila u središte svoje umetničke ideje i unela je u izložbeni prostor kao živ organizam koji prožima čovekovo postojanje.

U Savremenoj galeriji Subotica u toku je samostalna izložba Jelene Grujičić Home Is Where Your Heart Beats, na kojoj su prikazana tri nova rada čiju okosnicu čini potreba da se čoveku ukaže na organsku vezu sa prirodom.

Sledeći ovu misao umetnice, Savremena galerija Subotica je sa Udruženjem Poželi želju kreirala nesvakidašnji edukativni program ove izložbe koji publiku izvodi van prostora Galerije i izvan ustaljenih modela komunikacije umetnosti: organizovanu šetnju kroz šumu u neposrednoj okolini grada. Ova šetnja je prilika da se sugrađani upoznaju sa vrednim prirodnim resursima koji nas okružuju, ali i da razumeju odakle potiče ideja o uvođenju prirode u umetnost. Takođe, šetnja kroz Daščansku šumu je ohrabrenje građanima da na najbolji način počnu da koriste prirodno bogatstvo u čijoj blizini svi živimo.

Šetnja počinje u 9.45 časova, na poslednjoj stanici autobuske linije br. 2 (Srpski šor), a njena dužina je 7-8 kilometara. Vodiči šetnje biće Zoran Vukmanov iz Udruženja Poželi želju i vizuelna umetnica Jelena Grujičić.

*photo: Jelena Grujičić, Osetljivi stanovnici svojih sopstvenih šuma, 2022.