Beszélgetőest: Milyen maszkokat viselünk?

Beszélgetőest: Milyen maszkokat viselünk?

Hétfő, 2023. május 22. | 19.00

Beszélgetőest: Milyen maszkokat viselünk?

Aleksandrija Ajduković Torkos kedd c. kiállításának kísérőprogramja

Aleksandrija Ajduković, belgrádi művésznő Torkos kedd c. kiállításának kísérőprogramjai keretében kerül sor a Milyen maszkokat viselünk? c. beszélgetőestre.

Ha arra a kérdésre próbálunk válaszolni – Milyen maszkot viselünk? – nagy valószínűséggel azon szerepeinket soroljuk fel, amelyeket különböző társadalmi és szakmai kontextusban töltünk be (pl. anya, diák, művész). Ezek a szerepek azonban keveset árulnak el arról, hogy mi történik a hiányukban, és arról, hogy mi is a céljuk.

Az est folyamán megvitatjuk, hogyan juthatunk stabilabb válaszhoz erre a kérdésre – hangsúlyt helyezve az identitás, az „én““ és az autenticitás kérdéseire, alapvető pszichológiai szükségleteinkre, valamint a szociokulturális kontextusra, amely formálja a maszkjainkat.

A MŰVÉSZNŐ ÉLETRAJZA

Ognjen Janić az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Tanszékének doktorandusza. Alap- és mesterképzése során a klinikai modult választotta, és kétszer volt Dositej-ösztöndíjas. Érdeklődési középpontjában az „én”, az identitás, a lelki egészség, valamint a bizalom különböző formái (pl. intézményi, interperszonális, episztemikus) állnak, hangsúlyt fektetve a társadalmi, kulturális, történelmi és politikai kontextusra. Különböző problémákkal küzdők pszichológiai kezelésével, tanácsadásával foglalkozik. Aktivista munkásságában a pszichoszociális nehézségekkel küzdő személyek desztigmatizálásának, valamint a mentálhigiénés ellátás intézményteleíntés irányába történő átalakításának témáira fókuszál.