Mi újság: szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig

Mi újság: szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig

A Szabadkai Kortárs Galériában új kiállítás készül, amely a 2015-től napjainkig szerzett akvizíciókat fogja bemutatni a közönségnek. A kiállítás megnyitóját június 4-re (péntek) tervezzük.

Az akvizíció (szerzemény) kifejezés minden olyan tárgyat jelöl, amely egy múzeumi gyűjtemény szerves részévé válik, akár vásárlás, akár adományozás útján. A Szabadkai Kortárs Galéria esetében, ezek a tárgyak a mi korunkban létrehozott alkotások.

De hogyan kerül kiválasztásra egy műalkotás, hogyan válik egy közgyűjtemény részévé, hogy ezáltal örökre kulturális kincsként őrizzék, amely az egész társadalomhoz tartozik?

Ennek az alkotásnak rendelkeznie kell bizonyos értékekkel, amelyek kiváló tanújává teszik annak az időnek és körülményeknek, amelyben létrejött, fel kell ismerni az emberek és a társadalom életének és fejlődéstörténetének hordozójaként. Egy ilyen műalkotás kihelyeződik a környezetéből, és egy közgyűjteményben folytatja életét, tanulmányozzák és őrzik ma, hogy a holnapnak tanúskodjon. Tehát, a kortárs művészeti gyűjtemények feladata a mai értékek felismerése és gyűjtése a jövő számára.

A Mi újság: szerzemények a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményében 2015-től napjainkig című kiállítás azokat az alkotásokat mutatja be, amelyek ebben az időszakban a Szabadkai Kortárs Galéria gyűjteményébe kerültek. Az alkotások mellett történeteik egyes rétegei is bemutatásra kerülnek, annak érdekében, hogy a közönség a lehető legteljesebb betekintést nyerje az általuk hordozott tanúságtételekbe.